Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Peribahasa

Bungkal sehasta (= sejengkal) tidak terkedang.

Bermaksud :

Orang bodoh yang keras kepala. terkedang = terluruskan.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
loessloesBiologiEkologiEndapan yang homogen, tidak berlapis, tidak keras, dan terdiri, terutamanya daripada kelodak dengan sedikit pasir halus dan/atau selut.
neatminuman keras tulenPentadbiran PerniagaanTiadaMinuman keras yang tidak dicampur dengan air, air soda atau bahan cecair yang lain.
straight drinkminuman keras tulenPentadbiran PerniagaanTiadaMinuman keras yang tidak dicampur dengan air, air soda atau bahan cecair yang lain.
hardwoodskayu kerasPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanTumbuhan Angiospermae kumpulan dikotiledon yang menghasilkan kayu. Istilah ini merupakan pengelasan, dan tidak ada kaitan dengan nilai kekerasan sebenar sesuatu kayu. Kayu keras biasanya mempunyai struktur anatomi yang lebih kompleks daripada kayu lembut, dan mengandungi vesel atau liang, gentian dan parenkima. Contoh kayu keras ialah ok, cengal, dan jelutung. Di negara yang kayu lembutnya tidak mempunyai nilai dagangan yang penting, seperti Malaysia, istilah ini tidak mempunyai kaitan dengan makna asalnya. Misalnya kayu keras yang ringan dan lembut seperti jelutung dirujuk sebagai kayu lembut, walaupun sebenarnya kayu ini termasuk dalam kumpalan tumbuhan Angiospermae. Mengikut Peraturan Penggredan Kayu Keras Gergaji Malaysia 1984, kayu-kayu Malaysia dikelaskan kepada kayu kerat berat, kayu keras sederhana, kayu keras ringan dan kayu lembut.
external hard diskcakera keras luaranTeknologi MaklumatTiadaPeranti media storan cakera keras mudah alih yang tidak disepadukan di dalam kasing komputer tetapi berada di luar dan disambungkan ke komputer dengan menggunakan kabel tertentu seperti kabel USB atau kabel selari. Kegunaannya adalah seperti cakera liut iaitu mudah alih namun saiz storannya jauh lebih besar bagi membolehkan atur cara dan data komputer dipindahkan atau digunakan pada mana-mana komputer lain dengan mudah. Lihat cakera keras.
arthrosclerosisartrosklerosisPerubatanTiadaKeadaan apabila sendi menjadi keras atau tidak boleh lentur.
aplastic anaemiaanemia aplasiaPerubatanTiadaAnemia dengan sumsum tulang menjadi berlemak, keras, dan tidak lagi berfungsi.
aplastic anaemiaanemia aplasiaPerubatanTiadaAnemia dengan sumsum tulang menjadi berlemak, keras, dan tidak lagi berfungsi.
sound knotbuku kukuhPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBuku kayu yang mempunyai permukaan yang pejal, sama keras atau lebih keras, dan berwarna lebih tua daripada kayu di sekelingnya dan tidak menunjukkan tanda-tanda reput. Buku ini tidak akan mengurangi kekuatan dan mutu kayu.
ricketriket)Pentadbiran PerniagaanTiadaPenyakit pada manusia atau haiwan muda, dengan tulang tidak menjadi keras serta cacat akibat kekurangan vitamin D.
12345678910...

Kembali ke atas