Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
free fitpemasangan longgarKesenianTiadaPemasangan yang tidak ketat dan mudah dilakukan.
tight knotbuku ketatPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBuku kayu yang terjadi bersama pertumbuhan kayu di sekelilingnya. Buku jenis ini terlekat teguh pada kedudukannya, tidak mudah tertanggal atau terkopak semasa penggergajian dan pengetaman. buku ketat tidak mengurangi mutu dan sifat kekuatan kayu.
relaxed mutantmutan santaiBiologiGenetikSel mutan yang tidak mempunyai gerak balas yang ketat. Sel ini tidak berkeupayaan untuk menyesuaikan diri terhadap perubahan kuantiti asid amino di persekitaran.
borosborosSukanTiadaLilitan tali pada gasing tidak sejat atau ketat. Lihat: boros
borotborotSukanTiadaLilitan tali pada gasing tidak sejat atau ketat, boros.
cooperagebekarPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBekas yang dibuat daripada kayu yang mempunyai dua hujung berbentuk bulat dan bahagian badannya terdiri daripada bilah papan yang diikat dengan gelang logam. Terdapat dua jenis bekar, iaitu bekar kendur yang dindingnya tidak diikat dengan ketat dan biasanya digunakan untuk mengisi bahan pepejal seperti nasi, dan bekar ketat yang dindingnya diikat dengan ketat yang digunakan untuk mengisi bahan cecair dan separa pepejal seperti taufufah.
strict liabilityliabiliti ketatPentadbiran PerniagaanTiadaLiabiliti ganti rugi walaupun kecuaian atau kesilapan tidak dapat dibuktikan.
tight formationformasi ketatKejuruteraanPetroleumFormasi yang mengandungi petroleum dan/atau air yang mempunyai keliangan dan ketertelapan yang relatif rendah. Merupakan formasi yang tidak terlalu baik dari segi pengeluaran dan memerlukan perangsangan bagi meningkatkan daya pengeluarannya, jika mengandungi petroleum.
accomodation linelini akomodasiinsuransTiadaPerniagaan yang diterima daripada pengantara yang biasanya tidak diterima mengikut standard pengunderaitan yang ketat tetapi diterima disebabkan oleh keuntungan keseluruhan perniagaan yang diberi oleh pengantara atau pelanggan tersebut.
accommodation basisasas akomodasiPentadbiran PerniagaanTiadaPerniagaan yang diterima daripada pengantara yang biasanya tidak diterima mengikut standard pengunderaitan yang ketat tetapi diterima disebabkan oleh keuntungan keseluruhan perniagaan yang diberi oleh pengantara atau pelanggan tersebut.
123

Kembali ke atas