Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
consolidationkonsolidasiPerubatanTiadaKeadaan apabila tisu yang seharusnya lembut dan tidak padat menjadi padat dan keras. Misalnya, lobus peparu yang dipenuhi eksudat semasa pneumonia.
clodklod; ketulGeologiTiada1. Syal terkonsolidat yang lembut atau tidak padat, terutamanya yang terdapat bersama-sama dengan batu arang, atau yang terdapat betul-betul menindih lipit batu arang.,2. Agregat zarah tanih yang terbentuk secara tiruan.
pneumathodepneumatodBiologiHistologi dan SitologiBukaan pada akar tumbuh-tumbuhan yang biasanya terbentuk daripada sel-sel yang tidak padat di bahagian kulit akar udara. Melalui bukaan inilah pertukaran gas dilakukan.
tight storyberita padatKomunikasiTiadaBerita yang mengandungi maklumat penting dengan penghematan perkataan. Biasanya, agensi berita akan memastikan berita yang ditulis oleh wartawan adalah padat dan tidak membazir perkataan sebagai langkah untuk menjimatkan kos perkhidmatan.
spongy mesophyllmesofil tak padatBiologiHistologi dan SitologiMesofil yang terdiri daripada sel-sel yang tidak mempunyai bentuk tertentu dan dipisahkan di antara satu dengan yang lain oleh satu ruang antara sel yang luas. Bahagian ini terletak di atas lapisan epidermis bawah, bahagian dorsoventral daun dan banyak mengandungi kloroplas. lapisan tak padat; parenkima tak padat; tisu tak padat.
condensedmampat; ringkas; padat; memeluwap; pekatPentadbiran PerniagaanTiada1. Mampat: Sesuatu yang tidak berongga-rongga.,2. Padat: Isi, kandungan, susunan dan lain-lain yang penuh dan rapat sekali.,3. Memeluwap: Menjadi atau mengeluarkan wap.,4. Pekat: Sesuatu yang tidak cair, kental dan likat.
pseudocodepseudokodTeknologi MaklumatPerisianPenerangan yang padat dan tidak formal bagi algoritma atur cara komputer dengan menggunakan konvensyen berstruktur. Kod ini tidak mengambil kira huraian lengkap atur cara seperti subrutin, deklarasi pemboleh ubah dan sistem kod tertentu. Tujuan penggunaan kod ini adalah untuk memudahkan pengguna membaca dan memahami algoritma yang dibina. Contohnya, dalam bahasa pengaturcaraan C, kod sebenar adalah seperti yang berikut: printf(“Hello World”); manakala pseudokod: output = Hello World
anthraceneantrasenaKimiaTiada1. Bahan berhablur padat yang tidak berwarna dan mempunyai tiga gelang benzena yang bersebelahan.
sliverurai; kapas uraiPentadbiran PerniagaanTiadaUrai: Tidak pukal atau padat, lepas terbuka atau tidak terikat.
crytomitosiskriptomitosisBiologiHistologi dan SitologiProses mitosis pada Protozoa, iaitu apabila kromatin berlonggok di kutub gelendong sebagai satu jisim padat yang tidak dapat dilihat pada struktur kromosomnya.
12345

Kembali ke atas