Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sungguh rapat belimbing berbuah,
     Dipetik budak waktu pagi;
Sudah dapat gading bertuah,
     Tanduk tidak berguna lagi.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Benang bercerai-cerai bukannya kain,
     dek rapat tetal tenunan kain,
jarum pun tidak menelusnya.

Bermaksud :

Ketangguhan bersatu padu. tetal = padat; telus = celus.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
hoarsenesskeserakanSains KesihatanTiadaKualiti suara yang terganggu disebabkan korda yang tidak rapat dengan optimum. Kualiti suara ini dicirikan oleh tahap nada yang rendah dan lingkungan nada yang terhad.
diffusionresapan/ bauranSosiolinguistikTiadaDarjah pertembungan dan keakuran pada norma Iinguistik yang rendah dan longgar ini mungkin akibat daripada hubungan antara masyarakat yang tidak rapat. Contohnya. bahasa masyarakat Gipsi.
gap-filling adhesiveperekat pengisi ruangPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPerekat yang berkeupayaan mengisi ruang dan melekatkan dua permukaan kayu yang tidak rapat dan tidak bersentuhan, akibat tekanan yang tidak mencukupi atau kesilapan pemadanan. Contoh perekat ialah fenol-resorsinol-formaldehid, atau resorsinol formaldehid.
sealkedapKejuruteraanPetroleumMenutup rapat-rapat atau mengunci dengan baik semua sambungan ataupun skru-skru pada sistem supaya tidak terjadi kebocoron aliran bendalir yang mengalir di dalam sistem berkenaan.
production packersimpai pengeluaranKejuruteraanPetroleumSimpai untuk menutup rapat-rapat ruangan di antara tetiub dengan selongsong semasa proses pengeluaran dan boleh digunakan sebagai pemisah di antara zon-zon produktif dengan zon-zon yang tidak produktif. Rujuk : simpai.
packersimpaiKejuruteraanPetroleumSebahagian daripada peralatan dalam lubang yang terdiri daripada alat penutup yang rapat pada dan alat pemegang atau pemasang dan berguna untuk menyekat aliran bendalir daripada mengalir melalui ruangan anulus antara tetiub dengan dinding lubang telaga dengan cara menutup rapat-rapat ruangan berkenaan. Biasanya dipasang pada jarak tertentu di atas zon yang berpenghasilan. Dikelaskan menurut susunan, kegunaan, kaedah pemasangan dan keadaan sama ada peralatan ini boleh diperoleh atau dipulihkan semula atau tidak.
blind rampelantak butaKejuruteraanPetroleumSinonim : pelantak kosong Bahagian penting pencegah semburan keluar yang bertindak atau berfungsi sebagai unsur penutupan dan pengedapan. Bahagian ini akan mengedap antara satu sama lain yang akan menutup rapat-rapat ruangan lubang gerudi yang berada di bawahnya. Dalam penggunaannya, talian paip gerudi mesti tidak berada di dalam lubang gerudi terutama di bahagian tempat pencegah semburan keluar dipasang.
incompetent cervixserviks tak kompetenKejururawatanTiadaPerihal serviks lemah dan tidak tertutup rapat yang sering mengakibatkan keguguran.
bagheerabaldu bagheraKesenianTiadaKain baldu lembut, halus, bergelung pail pendek, rapat dan tidak dipotong. Ia digunakan sebagai selendang dan gaun wanita Barat.
water proof glueperekat kedap airKesenianTiadaPerekat untuk menyambung dua permukaan dengan rapat sehingga tidak dapat ditelusi air.
1234567

Kembali ke atas