Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Asam kandis asam geligir,
     Taruh mari di dalam dulang;
Mulutnya manis di luar bibir,
     Manis tidak sampai jua ke tulang.


Lihat selanjutnya...(35)
Peribahasa

Bagai melepaskan batuk di tangga.

Bermaksud :

Membuat sesuatu kerja tetapi tidak sampai selesai.

 

Lihat selanjutnya...(28)


Pantun

SumberPuisi
Kurik Kundi Merah SagaDayang berkayuh ke Sungai Lampai, Rasaku kepenatan ke jari-jari; Jika niat tidak sampai, Sia-sia sahaja datang ke mari.
Kurik Kundi Merah SagaAsam kandis asam geligir, Taruh mari di dalam dulang; Mulutnya manis di luar bibir, Manis tidak sampai jua ke tulang.
Kurik Kundi Merah SagaPenat sudahsaya kemudi, Tidak sampai Gunung Daik; Penat sudah saya berbudi, Tidak juga dapat baik.
Kurik Kundi Merah SagaPenat sudah saya kemudi, Tidak sampai ke Pulau Daik; Penat sudah mencampak budi, Tidak juga dapat baik.
Kurik Kundi Merah SagaNaik perahu ke Tanjung Tuan, Hendak tangkap ikan pari; Kalau tidak kerana tuan, Saya tidak sampai ke mari.
Kurik Kundi Merah SagaRumah kecil alang besar, Rumah datuk permaisuri; Kalau tidak berhajat besar, Tidak saya sampai ke mari.
Kurik Kundi Merah SagaTidak bulan seterang ini, Terangnya sampai ke bawah rumah; Tidak baik sekasih ini, Kasih akan bercerai sudah.
Kurik Kundi Merah SagaHanyut kayu dari bukit, Dari gunung berkati-kati; Segunung budi bukan sedikit, Tidak tertanggung sampai ke mati.
Kurik Kundi Merah SagaCik Ali menembak berdetus, Bunyi sampai tepi madrasah; Nampak genting tidak putus, Dengar berderak tidak patah.
Kurik Kundi Merah SagaDari Kedah orang berdagang, Rasa nak nangguk rasanya tidak; Pintu terdedah sampai ke siang, Rasa nak masuk rasanya tidak.
1234

Kembali ke atas