Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sudah nasib pisang jeranang,
     Berjantung ada berbuah tidak;
Sudah nasib apa dikenang,
     Orang dikenang teringat tidak.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Sudah mati kutu.

Bermaksud :

Sudah tidak bertenaga lagi; tak dapat berbuat apa-apa lagi.

 

Lihat selanjutnya...(62)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
makngot[mA/.Nt]kata adjektifberkenaan orang yang tidak cergas atau lembab.Makngot betoi budak tu, suroh kupeh nyoq sebijik pon dekat setengah jam baru sudah?[mA/.Nt b«.toj bu.dA/ tu su.Òoh ku.pAEh ø)Ö s«.bi.dZi/ pon d«.kAt s«.t«.NAh dZAm bA.Òu su.dAh]Lembap benar budak itu, disuruh mengupas kelapa sebiji pun hampir setengah jam baru siap?
larap II[lA.ÒAp]kata kerjamelampau (bahasa kasar)Laku dia tu larap, awat hang tak marah kat dia?[lA.ku di.jA tu lA.ÒAp A.wAt hAN tA/ mA.ÒAh kAt di.jA]Kelakuannya sudah melampau, mengapa engkau tidak marah akan dia?
pelet I[pE.lEt]kata kerjabercakap dengan sebutan tidak sempurna.Anak hang ni dah besaq pon cakap pelet lagi.[A.nA/ hAN ni dAh b«.sA)Ö pon tSA.kAp pE.lEt lA.gi]Anak kamu ini sudah besar pun masih bercakap tak terus lagi.
bangsat[bAN.sAt]kata kerjamengembara, merantau, membawa diri, berkelana.Lama dah aku tak tengok muka hang, hang pi bangsat kat mana?[lA.mA dAh A.ku tA/ tE.N/ mu.kA hAN hAN pi bAN.sAt kAt mA.nA]Sudah lama aku tidak berjumpa dengan kamu, kamu pergi mengembara ke mana?
lilaeh[li.lAEh]kata adjektifhabis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh licon, habeh lilaeh.Lilaeh nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[li.lAEh nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
habeh lilaeh[hA.beh li.lAEh] habis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh licon, lilaeh.Habeh lilaeh nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[hA.beh li.lAEh nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
habeh licon[hA.beh li.tSon] habis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh-lilaeh, lilaeh.Habeh licon nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[hA.beh li.tSon nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
kumbul[kum.bul]kata namatumbung kelapa, (kecambah dalam buah kelapa yang akan bertunas); kumboi.Nyoq tu kumboi besak dah, santan tak dapat banyak.[ø)Ö tu kum.bul b«.sA)Ö dAh sAn.tAn tA/ dA.pAt bA.øA/]Tumbung kelapa itu sudah besar, santannya tidak banyak diperoleh.
kumboi[kum.boj]kata namatumbung kelapa, (kecambah dalam buah kelapa yang akan bertunas); kumbul.Nyoq tu kumboi besak dah, santan tak dapat banyak.[ø)Ö tu kum.boj b«.sA)Ö dAh sAn.tAn tA/ dA.pAt bA.øA/]Tumbung kelapa itu sudah besar, santannya tidak banyak diperoleh.
   2. sangat suka mengambil atau meminta akan barang orang sama ada diizinkan atau tidak.Ali memang melahaq, mokalu dia nak, hak orang tak bagi pon dia ambek jugak.[A.li mE.mAN m«.lA.hA)Ö m.kA.lu di.jA nA/ hA/ .ÒAN tA/ bA.gi pon di.jA Am.be/ dZu.gA/]Ali memang suka akan barang kepunyaan orang, jika sudah berkenan, walau tidak diberi diambilnya juga.
12

Kembali ke atas