Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sudah nasib pisang jeranang,
     Berjantung ada berbuah tidak;
Sudah nasib apa dikenang,
     Orang dikenang teringat tidak.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Sudah mati kutu.

Bermaksud :

Sudah tidak bertenaga lagi; tak dapat berbuat apa-apa lagi.

 

Lihat selanjutnya...(62)


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
begenggeng[b«.geN.geN]kata kerjabertarik-tarikan.Mak die nak bejalan pon tak boleh, dah begenggeng.[mA/ di.j« nA/ b«.dZA.lAn pon tA/ bo.leh dAh b«.geN.geN]Emak dia hendak berjalan pun tidak boleh, sudah bertarik-tarikan.
mengangkop[m«.NAN.kop]kata adjektifberkenaan orang atau haiwan yang tercungap-cungap kerana sangat keletihan atau sakit teruk, nazak atau tidak cukup udara.Napas pon dah mengangkop, tak de harapan le orang tue tu.[nA.pAs pon dAh m«.NAN.kop tA/ d« hA.ÄA.pAn l« o.ÄAN tu.w« tu]Nafas pun sudah mengangkop, tidak ada harapanlah orang tua itu.
mencelah[m«n.tS«.lAh]kata adjektifperingkat buah padi atau buah-buahan seperti duku, langsat, rambutan, pisang, betik dan lain-lain yang masak sebiji dua tapi belum menyeluruh.Duku aku ada yang dah mencelah, tak lame lagi melarat le tu.[du.ku A.ku A.dA jAN dAh m«n.tS«.lAh tA/ lA.m« lA.gi m«.lA.ÄAt l« tu]Duku aku ada yang sudah mencelah, tidak lama lagi masaklah semuanya.
naek tiang[nAe/ ti.jAN s«.Äi] upacara menegakkan tiang seri. Dalam upacara tersebut sehelai kain batik bersama-sama daun ribu-ribu diikat pada tiang seri rumah sebelum tiang itu ditegakkan.Kalau tak esok, luse kite dah boleh le naek tiang seri[kA.lAw tA/ E.so/ lu.s« ki.t« dAh bo.leh l« nAe/ ti.jAN s«.Äi]Kalau tidak esok, lusa kita sudah bolehlah jalankan upacara menegakkan tiang seri rumah.
wayat[wA.jAt]kata namakelibat (bagi manusia atau haiwan), bayang (bagi barang-barang).Tok sah kau carik lagi barang tu, wayat die pon aku dah lame tak nampak[to/ sAh kAw tSA.Äi/ lA.gi bA.ÄAN tu wA.jAt di.j« pon A.ku dAh lA.m« tA/ nAm.pA/]Tidak usah engkau cari lagi barang itu, bayangnya pun aku sudah lama tidak nampak.
bahal[bA.hAl]kata adjektifsakit urat yang setempat biasanya pada punggung, pangkal paha atau gusi.Dah kene bahal gigi le tu, patot tak becakap.[dAh k«.n« bA.hAl gi.gi l« tu pA.tot tA/ b«.tSA.kAp]Sudah kena sakit gigi hingga ke uratlah tu, patutlah tidak boleh bercakap.
lego[le.go]kata kerjamenjual sesuatu yang tidak dikehendaki lagi.Kerete aku dah rosak, baek aku lego aje.: [k«.Äe.t« A.ku dAh Äo.sA/ bAe/ A.ku le.go A.dZ«]Kereta aku sudah rosak, baik aku jual sahaja.
kala-bata[kA.lA.bA.tA]kata namapersengketaan yang berlarutan antara ahli keluarga.Dulu kawen suke same suke. Ni dah kala-bata, mak tak mau campo.[du.lu kA.wen su.k« sA.m« su.k« ni dAh kA.lA.bA.tA mA/ tA/ mAu tSAm.po]Dulu kahwin suka sama suka, sekarang sudah bersengketa, emak tidak mahu masuk campur.
kiyap[ki.jA)p]kata adjektifberkenaan bateri, alat berkuasa bateri atau berenjin yang rosak atau tidak berfungsi.Bateri ini dah kiyap, kene beli baru ni.[bA.t«.Äi ni dAh ki.jA)p k«.n« b«.li bA.Äu ni]Bateri ini sudah habis kuasanya, kena beli yang baru.
ibu rezeki[i.bu Ä«.z«.ki] beberapa bahan asas dalam makanan harian seperti beras, gula, kopi, dan garam yang ada di dalam bekas simpanan tidak dihabiskan semuanya. Apabila tinggal sedikit, ia ditambah dengan yang baharu. Begitulah seterusnya dilakukan dan menjadi amalan atas kepercayaan untuk menjadi ibu rezeki.Beras dah tinggal segenggam dalam tempayan dare ni jangan abeskan, buat ibu rezeki.[b«.ÄAs dAh tiN.gAl s«.g«N.gAm dA.lAm t«m.pA.jAn dA.Ä« ni dZA.NAn A.bes.kAn bu.wAt i.bu Ä«.z«.ki]Beras yang sudah tinggal segenggam di dalam tempayan dara ini jangan dihabiskan untuk dibuat ibu rezeki.
12

Kembali ke atas