Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sudah nasib pisang jeranang,
     Berjantung ada berbuah tidak;
Sudah nasib apa dikenang,
     Orang dikenang teringat tidak.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Sudah mati kutu.

Bermaksud :

Sudah tidak bertenaga lagi; tak dapat berbuat apa-apa lagi.

 

Lihat selanjutnya...(62)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
merengkam[m«.Ò«N.kAm]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang menyimpan perasaan marah atau memendam rasaDia dok merekam tak habeh-habeh kat Pak Pen pasai dapat gaji melintang.[di.jA do/ m«.Ò«.kAm tA/ hA.bEh.hA.bEh kAt pA/ pen pA.sAj dA.pAt gA.dZi m«.lin.tAN]Dia marah tidak sudah-sudah pada Pak Arifin sebab mendapat pergerakkan gaji melintang.
rigeh[Òi.gEh]kata namatandan kelapa yang sudah tidak berbuahDulu-dulu orang guna rigeh hat muda buat gosok gigi.[du.lu.du.lu o.ÒAN gu.nA Òi.gEh hAt mu.dA bu.wAt go.so gi.gi]Dahulu orang gunakan tandan kelapa muda untuk menggosok gigi.
riang[Òi.AN]kata namatenaga, kuasaAku dah penat, aku dah tak dak riang lagi dah.[A.ku dAh p«.nAt A.ku dAh tA dA Òi.AN]Saya sudah penat, saya sudah tidak ada tenaga lagi.
gol[gol]kata kerjameninggal dunia.Takkan hang tak tau Pak Leman dah gol.[tA.kAn hAN tA tAw pA lE.mAn dAh gol]Takkan awak tidak tahu Pak Leman sudah meninggal dunia.
ghazal pati[xA.zAl pA.ti] kumpulan muzik berirama padang pasir dengan menggunakan alat -alat seperti gambus, akordian, biola dan lain-lain. Terdapat juga penari gelek lelaki yang berhias menyerupai perempuan dan kumpulan lawak jenaka.La ni ghazal pati dah tak dak darai menari.[lA ni xA.zAl pA.ti dAh tA dA dA.ÒAj m«.nA.Òi]Sekarang ini ghazal pati sudah tidak ada pondan menari.
tua merega[tu.wA m«.Ò«.gA] tua berkenaan orang, selalunya dikaitkan dengan perkara negative.Dah tua merega pon tak posa.[dAh tu.wA m«.Ò«.gA pon tA p.sA]Sudah tua merega pun tidak berpuasa.
gagah[gA.gAh]kata kerjaberikhtiar bersungguh-sungguh untuk mendapatkan sesuatuDah tau tak beduet dok gagah nak pebesaq rumah sampai berutang.[dAh tAw tA b«.du.wet do gA.gAh nA p«.b«.sA)Ö Òu.mAh sAm.pAj b«.Òu.tAN]Sudah tahu tidak berduit dia berikhtiar hendak perbesar rumah sehingga berhutang.
   2. meraba-raba merujuk kepada kelakuan yang tidak seronokBila wayang dah setat tangan dia mola menyerama.[bi.lA wA.jAN dAh s«.tAt tA.NAn di.jA m.lA m«.ø«.ÒA.mA]Bila wayang sudah bermula tangannya mula meraba.
tak entang[tA/ en.tAN] berkenaan dengan seseorang yang tidak peduli tentang sesuatu tindakan (hormat, nasihat, teguran dan lain-lain) terhadaya;Kecik-kecik tok manja sangat, mai besaq tak entang dekat orang.[k«.tSi/.k«.tSi/ to/ mAn.dZA s­A.NAt mAj b«.sA)Ö tA/ en.tAN d«.kAt .ÒAN]Semasa kecil nenek manjakan, sudah besar tidak peduli sesiapa sahaja.
   2. berkenaan dengan seseorang yang dianggap tidak berkemampuan atau berkebolehan.Mengaji pon tak habeh lagi dah galak nak menikah.[m«.NA.dZi pon tA/ hA.beh lA.gi dAh gAlA/ nA/ m«.ni.kAh]Belajar belum pun habis lagi sudah galak hendak berkahwin.
12

Kembali ke atas