Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sudah nasib pisang jeranang,
     Berjantung ada berbuah tidak;
Sudah nasib apa dikenang,
     Orang dikenang teringat tidak.


Lihat selanjutnya...(70)
Peribahasa

Sudah mati kutu.

Bermaksud :

Sudah tidak bertenaga lagi; tak dapat berbuat apa-apa lagi.

 

Lihat selanjutnya...(62)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cytosolsitosolBiologiHistologi dan SitologiSitoplasma sel yang sudah tidak mengandungi sebarang organel.
poetic dictiondiksi puitisKesusasteraanTiadaKata atau frasa lama yang sudah tidak terpakai lagi kira-kira seabad.
urtexturteksKesusasteraanTiadaVersi induk yang dijadikan asas untuk versi teks yang lain. Versi induk biasanya sudah tidak diperoleh, justeru perlu dibina semula melalui kritikan tekstual dengan menggunakan kaedah kajian filologi. Naskhah Hik?y?t Mel?yu yang dibawa dari Goa dianggap sebagai versi protaip Sej?r?h Mel?yu. Urteks berasal daripada bahasa Jerman urtext yang bermaksud �versi asal sesebuah teks�. Urteks dikenali juga sebagai urform, arketaip, prototaip. Lihat juga kritikan teks.
stagnant floodwaterbanjir genangAlam SekitarTiadaBanjir disebabkan air yang tidak surut melebihi sesuatu tempoh masa walaupun hujan sudah tidak turun lagi kerana tidak dapat mengalir ke kawasan lebih rendah disebabkan oleh faktor pasang surut laut, topografi ataupun saliran air yang tersumbat.
gravitational fieldmedan gravitiMekanikGunaanKawasan di sekitar sesuatu jasad tempat jasad-jasad lain mengalami tarikan graviti. Di luar medan ini, pengaruh tarikan graviti jasad berkenaan sudah tidak berkesan lagi.
haerangiomycetesherangiomisetBiologiMikologiKulat dalam kelas Haerangiomycetes yang diperkenalkan oleh Falk pada tahun 1947. Kumpulan kulat ini terdiri daripada kulat yang menghasilkan herangium. Walau bagaimanapun, sistem pengelasan ini sudah tidak diiktiraf.
broken linkpautan putusTeknologi MaklumatTiadaPautan yang tidak berfungsi lagi. Apabila pautan tersebut diklik, mesej ralat dipaparkan, menandakan pautan ini sudah tidak wujud lagi. Ini mungkin disebabkan masalah pelayan yang tidak wujud lagi, atau ditutup sementara atau fail telah dihapuskan atau dipindahkan kepada pelayan lain.
marginal welltelaga penjidarKejuruteraanPetroleumTelaga minyak atau telaga gas yang sumber aslinya hampir habis sehingga jika pengeluarannya diteruskan juga maka kos pengeluaran sudah tidak dapat diimbangi oleh masukkan yang diperoleh daripada hasil pengeluaran. Dengan demikian, kemungkinan untuk mendapatkan keuntungan daripada pengeluaran telaga berkenaan tidak dapat ditentukan adalah diragukan.
dilapidated buildingbangunan usangSosiologiTiadaBangunan yang sudah rosak, tidak terpelihara dan tidak sesuai untuk didiami.
non-destructive testingujian tanpa musnahKejuruteraanKejuruteraan BangunanUjian yang dilakukan tanpa memusnahkan bahan yang diuji oleh kerana pengukuran yang dibuat menggunakan gelombang ultrabunyi. Ujian halaju denyut ultrabunyi (PUNDIT) dan ujian tukul pantul Schmidt merupakan contoh ujian tanpa musnah yang sudah tidak asing lagi.
12345678

Kembali ke atas