Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Peribahasa

Jauh panggang dari api.

Bermaksud :

Jawapan atau sindiran yang tidak tepat.

 

Lihat selanjutnya...(2)

74

If the cap fits, wear it

Jika kita terasa apabila dikritik meskipun nama kita tidak disebut maka kritikan itu memang ditujukan tepat kepada kita.

Barang siapa yang berketuk, dialah yang bertelur

When a Malay film portrayed a character who could not speak proper English, a veteran actress suddenly flew into a temper, accusing that the producer was trying to make fun of her. " If the cap fits, wear it!" rebuked the film producer.

Apabila sebuah filem Melayu memaparkan satu watak yang lintang-pukang bahasa Inggerisnya, seorang pelakon veteran tiba-tiba melenting marah, dengan menuduh bahawa pengeluar filem itu cuba mempersendakannya.” Barang siapa yang berketuk, dialah yang bertelur! ” tempelak pengeluar filem itu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
approximatekira hampir; hampiranMatematikTiadaTidak tepat tetapi tidak jauh bezanya daripada yang dianggap sebenar.
arrow-point speechpertuturan hujung panahPerubatanTiadaPertuturan yang tidak tepat kerana lidah diletakkan berhampiran atau bersentuhan dengan gigi anterior maksila disebabkan mekanisme pergerakan sendi abnormal.
overmaskingpenopengan lampauSains KesihatanTiadaPeningkatan nilai ambang pendengaran secara tidak tepat daripada telinga yang diuji akibat penopengan yang terlalu tinggi.
emotional disturbancegangguan emosiPerubatanTiadaKekacauan atau penyakit mental yang melahirkan reaksi emosi yang tidak tepat dan kronik.
information losskehilangan maklumatKejuruteraanTiadaPengurangan isi maklumat yang menghasilkan masukan terkawal disebabkan oleh saiz yang terhad, elemen maklumat tidak tepat atau kod yang terlalu ringkas.
type II statistical errorralat statistik jenis IIKejuruteraanKejuruteraan KimiaPenerimaan palsu hipotesis nol oleh ujian statistik walaupun data adalah tidak tepat.
asymmetrytak simetriKesenianTiada2. Tiadanya kesepadanan di antara bahagian kiri dan kanan sesuatu organ atau bahagian badan. 3. Imbangan yang tidak tepat dalam gubahan karya.
alkylating agentagen alkilBiologiGenetikSebatian yang dapat mendermakan kumpulan alkilnya kepada kumpulan bes di dalam DNA dan menyebabkan pemasangan bes yang tidak tepat.
soft-edged paintinglukisan rupa lembutKesenianTiadaLukisan cat yang mempunyai garis sempadan warna-warnanya tidak jelas atau tidak tepat.
resistanttahanBiologiPatologiPerumah yang mempunyai ketahanan yang tinggi terhadap serangan sesuatu patogen atau faktor-faktor lain, misalnya cuaca yang melampau. Istilah rintang dianggap tidak tepat untuk tujuan ini kerana rintang lebih merujuk kepada halangan fizik, misalnya rintangan yang terdapat dalam aliran elektrik yang mempunyai unit yang tersendiri, iaitu ohm. lih: toleran. bd. rentan.
12345678910...

Kembali ke atas