Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Luputlah siang malam berganti,
     Cahaya terang gelap menjadi;
Tidak disangka sekali-kali,
     Kesemuanya adalah kehendak Ilahi.


Lihat selanjutnya...(7)
Peribahasa

Apa gunanya bulan terang di dalam hutan,
     jikalau di dalam negeri betapa baiknya.

Bermaksud :

Tidak berfaedah menunjukkan kepandaian kepada orang-orang yang tidak dapat menghargainya. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Meragakan pakaian cantik kepada si buta, b. Meragakan suara kepada si pekak).

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
earth lightcahaya bumiGeologiTiadaPencahayaan yang tidak terang di bahagian bulan yang gelap yang dihasilkan oleh sinar matahari yang terpantul ke bulan dari atmosfera dan permukaan bumi.
zinc whiteputih zinkGeologiTiadaPewarna putih yang terang tetapi tidak begitu legap kalau dibanding dengan putih fluks.
zinc whiteputih zinkKesenianTiadaPewarna putih yang terang tetapi tidak begitu legap kalau dibanding dengan putih fluks.
veillancesamarKesenianDrama dan TeaterKeadaan intensiti cahaya yang tidak begitu terang yang diolah untuk memperlihatkan ruang dan fizikal pelakon dalam keadaan tertentu.
miserwatak pembohongKesenianDrama dan TeaterPeranan yang memperlihatkan ciri seseorang yang tidak berterus terang dan menipu untuk kepentingan peribadi.
sarcasmsindiranKesusasteraanTiadaPerkataan yang digunakan (diucapkan) untuk mengata orang lain secara tidak berterus terang. Kata-kata biasanya berbentuk kejian, ejekan, celaan, mengandungi kata-kata yang pahit, tajam dan melukakan. Sakarsme ialah bentuk ironi yang amat melampau bertujuan untuk menyakitkan perasaan orang lain. Unsur sindirin ditemui dalam semua genre sastera. Dalam budaya Melayu, sindiran ditemui dalam bentuk perumpamaan atau tamsilan. Lihat juga ironi.
rods of retina/retinal rodrod retinaBiologiHistologi dan SitologiBahagian sel penglihatan berbentuk silinder yang peka cahaya pada retina mata, yang terdiri daripada rodopsin, dan bertanggungjawab dengan penglihatan terhadap objek yang tidak berwarna dan keadaan cahaya di sekitarnya tidak terang.
allusionalusiKesusasteraanTiadaKiasan yang dikaitkan dengan seseorang tokoh kesusasteraan atau tokoh sejarah, nama tempat atau sesuatu peristiwa, sama ada terus terang atau tidak langsung.
basic dyepencelup asas; pencelup besSosiologiTiadaPencelup bes. Kumpulan pewarna yang mempunyai gugus yang mengandung nitrogen, yang akan menghasilkan warna terang dan tidak mudah luntur.
basic dyepencelup asas; pencelup besKimiaTiadaPencelup bes. Kumpulan pewarna yang mempunyai gugus yang mengandung nitrogen, yang akan menghasilkan warna terang dan tidak mudah luntur.
12345

Kembali ke atas