Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
control areakawasan kawalanAeroangkasaTiadaRuang udara terkawal yang diukur dari aras tertentu hingga ketinggian tidak terbatas, kecuali jika ditentukan.,Ruang udara terkawal yang diukur dari aras tertentu hingga ketinggian tidak terbatas, kecuali jika ditentukan.
opened traditiontradisi terbukaKesusasteraanTiadaPenurunan naskhah yang tidak terbatas pada satu garis keturunan sehingga terjadi percampuran yang mengakibatkan timbulnya versi-versi baru.
ouvert systemsistem terbukaKesusasteraanTiadaPenurunan naskhah yang tidak terbatas pada satu garis keturunan sehingga terjadi percampuran yang kadangkala menimbulkan versi baru.
milk mutlaqpemilikan mutlakPerniagaan IslamTiadaPemilikan yang tidak terbatas kepada sesuatu sebab. Contohnya, individu yang mempunyai milik mutlak terhadap sesuatu harta boleh membuat tuntutan seperti barang yang telah diambil oleh orang lain. Banding milk bi sabab.
free tradeperdagangan bebasUndang-undangTiadaPerdagangan yang melibatkan kuasa pasaran yang tidak terbatas, kurangnya campur tangan negara dan persaingan adil antara pihak dalam transaksi. Matlamat perdagangan bebas adalah untuk memperluas perdagangan dengan menambah jumlah import dan eksport semua negara di dunia. Ini akan menambahkan daya saing, pengkhususan dan nilai dalam pengeluaran barangan dan perkhidmatan serta meninggikan pertumbuhan ekonomi dunia.
gasgasKimiaBiokimiaJirim yang berada dalam keadaan paling membaur dengan molekulnya dan mempunyai keupayaan bergerak yang tidak terbatas. Gas akan mengembang apabila tekanan semakin rendah memenuhi sesuatu ruang secara sekata. Gas dapat wujud sebagai unsur monoatom seperti helium, unsur dwiatom seperti klorin atau sebatian seperti karbon dioksida, dan gas yang paling tinggi kelimpahannya ialah nitrogen, oksigen, hidrogen dan karbon dioksida.
absolutemutlakMatematikTiadaSesuatu yang telah lengkap. tidak bersyarat dan tidak terbatas tanpa membuat sebarang perbandingan dengan perkara yang lain.
absolutemutlakEkonomiTiadaSesuatu yang telah lengkap. tidak bersyarat dan tidak terbatas tanpa membuat sebarang perbandingan dengan perkara yang lain.
genius locigenius lociKesenianSeni BinaSemangat atau jiwa sesuatu tempat. Sesuatu tempat dianggap sebagai ruang-ruang yang mempunyai karakter, identiti, nilai dan keunikan yang tersendiri. Penelitian terhadap genius loci tidak terbatas pada aspek fizikal semata-mata tetapi juga meliputi aspek budaya seperti kepercayaan, sejarah tempat, paradigma seni dan aspek sosial seperti hubungan antara manusia. Aspek-aspek berkenaan mempengaruhi seni bina kontemporari tentang bagaimana keadaan persekitaran memberi kesan kepada sesuatu tempat, dan hubung kaitnya dengan bahan, bentuk, warna, struktur, skala, ruang dalaman dan ruang luaran dalam lingkungan tempat tersebut. Kesemua elemen ini akan membentuk karakter sesuatu tempat. Oleh itu, arkitek seharusnya perlu peka terhadap elemen-elemen ini dan mengambil peranan sewajarnya dalam menyatukan elemen-elemen tersebut bagi mewujudkan hubungan yang harmoni antara ruang, alam dan tempat yang berkenaan.
free tradeperdagangan bebasUndang-undangUndang-undang AntarabangsaPerdagangan yang melibatkan kuasa pasaran yang tidak terbatas, kurangnya campur tangan negara dan persaingan adil antara pihak dalam transaksi. Matlamat perdagangan bebas adalah untuk memperluas perdagangan dengan menambah jumlah import dan eksport semua negara di dunia. Ini akan menambahkan daya saing, pengkhususan dan nilai dalam pengeluaran barangan dan perkhidmatan serta meninggikan pertumbuhan ekonomi dunia. Walau bagaimanapun, ramai pakar ekonomi yang tidak bersetuju dengan perdagangan bebas kerana ia boleh membunuh industri tempatan yang tidak boleh bersaing dengan pemain global. Ini boleh menyebabkan pengangguran dan kehancuran industri tradisional, dan komuniti terpinggir. Contoh perjanjian antarabangsa yang menggalakkan kebebasan perdagangan yang lebih luas ialah Perjanjian Umum Tarif dan Perdagangan (GATT), Perjanjian Penubuhan Pertubuhan Perdagangan Dunia, Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA), Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dan Perjanjian Perkongsian Tran
1234

Kembali ke atas