Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Masak nasi periuk tergantung,
     Pungut putung dari seberang;
Tarik nafas kenangkan untung,
     Untung tidak seperti orang.


Lihat selanjutnya...(10)
Peribahasa

Tidak berluluk mengambil cekarau.

Bermaksud :

Mendapat untung tidak dengan bersusah payah.

 

Lihat selanjutnya...(7)

396

Misfortunes never come singly

Malang sering kali datang bertimpa-timpa

Untung melambung, malang menimpa.

It is said that misfortune never come singly. Less than two days after the country was shattered by the explosion of its nuclear plant, one of its active volcanoes finally erupted and killed 20,000 people.

Kata orang, Untung melambung, malang menimpa. Tidak sampai dua hari selepas negara itu diranapkan oleh letupan loji nuklearnya, salah sebuah gunung berapinya yang aktif meletus dan meragut 20,000 nyawa.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
breakevenpulang modalPentadbiranTiadaKeadaan yang berlaku apabila hasil syarikat menyamai kos syarikat, yakni untung dan tidak rugi.
sources of capitalsumber modalEkonomiTiadaPunca untuk mendapatkan modal, seperti pinjaman bank, jualan bon, terbitan saham, dan penggunaan semula untung yang tidak diagihkan kepada pemegang saham.
efficient marketpasaran cekapPentadbiran PerniagaanTiadaPasaran yang menunjukkan harga telah membayangkan semua maklumat. Pembeli sekuriti tidak lagi boleh mendapat untung abnormal daripada pelaburannya walaupun mereka berdagang dengan menggunakan maklumat ini.
unappropriated profituntung belum asingPentadbiranTiadaPerolehan tertahan yang tidak diperuntukan kepada tujuan tertentu atau yang tidak diagihkan sebagai dividen.
semistrong efficient market hypothesishipotesis pasaran cekap bentuk separa kuatPentadbiran PerniagaanTiadaHipotesis mengenai pasaran sekuriti yang mengandaikan harga telah membayangkan semua maklumat yang boleh didapati oleh pelabur umum. Mereka yang menggunakan maklumat ini untuk melabur tidak boleh memperoleh untung lebih tinggi daripada pelabur biasa yang melabur mengikut strategi beli dan pegang. Hanya segelintir pelabur yang mendapat maklumat dalaman sahaja yang boleh mendapat untung abnormal.
efficient market theoryteori pasaran cekapPentadbiran PerniagaanTiadaTeori yang diasaskan atas andaian bahawa informasi baharu diserapkan dengan serta-merta dalam harga pasaran. Pelabur tidak lagi boleh memperoleh untung abnormal walaupun menggunakan maklumat ini dalam pemilihan sekuriti.
accumulated profituntung terkumpulEkonomiTiadaKeuntungan bersih syarikat yang tidak diagihkan kepada pemegang saham sebagai dividen, tetapi digunakan semula dalam perniagaan syarikat itu.
undistributed profituntung tak agihPentadbiranTiadaPerolehan tertahan yang tidak diagihkan sebagai dividen dan sering digunakan untuk membiayai perdagangan syarikat.
overhanging issueterbitan tergantungPentadbiran PerniagaanTiadaSekuriti boleh tukar yang tidak ditukarkan kepada saham biasa kerana harga pasaran saham berkenaan tidak cukup tinggi untuk membolehkan pemiliknya mendapat untung.
special dividendividen istimewaPentadbiranTiadaDividen yang biasanya tidak berulang dan diisytihar ekoran daripada untung luar biasa.
12

Kembali ke atas