Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ti.mah] | تيمه

Definisi : sj logam yg berwarna putih dan tidak berapa keras (biasanya digunakan sbg sadur bagi besi dll); ~ hitam sj logam yg agak lembut dan berwarna putih kebiru-biruan; ~ lanar timah yg ber­selaput dgn lanar; ~ putih kepingan besi yg disadur dgn timah; ~ sari zink; ~ wurung bismut; dahulu ~ sekarang besi prb perihal orang yg turun pangkatnya (darjatnya dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ti.mah] | تيمه

Definisi : = timah-timah sj ikan laut, selayur, Trichiurus spp.; kepala ~ sj ikan darat, mata lalat, Aplocheilus panchax. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ti.mah] | تيمه

Definisi : logam berwarna putih dan tidak berapa keras (biasanya digunakan utk menyalut besi dll). ~ hitam bijih yg di dlmnya terdapat timah (belum dibersihkan lagi). ~ putih timah yg diperoleh setelah membersihkan bijih timah. ~ sari logam yg berwarna biru keputih-putihan (biasanya digunakan utk atap rumah dll); zink. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata timah

Puisi
 

Jala rambang berantai timah,
     Hendak menebar laut Melaka;
Mata rambang hendaklah diubah,
     Jikalau tidak badan binasa.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Dulu timah,
     sekarang besi.

Bermaksud :

Orang kecil memperoleh pangkat tinggi.

 

Lihat selanjutnya...(9)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
biocide (biosid) Bahan yang dicampurkan atau disemburkan ke atas plastik untuk mengelakkan daripada penguraian dan degradasi yang disebabkan oleh organisma semula jadi seperti kulat dan bakteria. Contoh biosid ialah sebatian timah organik, sebatian kuprum dan merkuri. (KEJ) biocoenose (biosinos) Sekumpulan organisma yang hidup bersama-sama sebagai komuniti yang ber- hubungan dan merupakan satu unit ekologi semula jadi. (BIO) bioconversion (biotukar) Transformasi manusia, atau tumbuh-tumbuhan yang disebabkan oleh Fusarium. (BIO) fuse element (unsur fius) Dawai yang disambungkan di antara dua sentuhan pautan fius. Dawai ini di- perbuat daripada bahan tembaga bersadur timah atau aloi timah plumbum. Kadaran sesuatu fius ditentukan oleh saiz diameter unsur ini. Diameter yang besar mempunyai kadaran fius besar berbanding dengan yang kecil. (KEJ) fusicoccum (fusikokum) Fitotoksin perumah khusus

Kembali ke atas