Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. tompokan, longgokan: ~ sampah sarap; 2. barang-barang yg ditimbunĀ­kan; 3. tempat menimbun; 4. ki jumlah atau him-punan kerja dsb yg perlu diuruskan yg sudah terlalu banyak; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 sesuatu yg ditimbunkan; longgokan; tompokan. 2 tempat menimbunkan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

Adat teluk timbunan kapal (= kapar).

Bermaksud :

Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya. (Peribahasa lain yang sama makna: Adat lurah timbunan sarap). kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pneumatic tyred rollerpenggelek bertayar pneumatikKejuruteraanTiadaUnit pemampatan, yang merupakan penggelek bertunda pada dua gandar, dengan setiap gandar membawa beberapa tayar getah, untuk memampatkan empangan tanah dan timbunan-timbunan yang sepertinya. Sinonim: penggelek berbilang roda.
shell middenstimbunan sisa cangkerangArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiTapak timbunan yang terbentuk akibat tinggalan cangkerang. Tapak ini ditemui di kawasan persisiran pantai atau kawasan pedalaman, menjadi bukti penempatan manusia serta sisa makanan. Perkembangannya wujud pada tahap Hoabinhian kerana ditemui alat batu di dalam timbunan sisa cangkerang ini. Contohnya, di Gua Kepah, Pulau Pinang (5000 tahun), Seberang Perak, Perak (6000 tahun) dan di pantai timur laut Sumatera. Tapak ini dikenali dengan nama kyokken moddinger yang diambil daripada perkataan Denmark bermaksud dapur cangkerang.
stratified depositmendapan berlapisArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiTimbunan tanah atau lumpur yang bersusun secara kronologi. Timbunan ini dapat dibahagikan kepada dua keadaan yang berbeza. Pertama, berdasarkan kepada warna tanah daripada gelap kepada cerah. Kedua, berdasarkan kepada kedudukan artifak dan hubungannya dengan lapisan tanah secara kronologi. Pemerhatian terhadap mendapan ini adalah untuk mengetahui sama ada sesuatu tapak terganggu atau tidak dan dapat mengesan proses mendapan yang disebabkan oleh faktor alam seperti banjir. Sinonim endapan berstrata.
offshore barbeting luar pantaiPerikananTiadaTimbunan pasir yang terbentuk di luar pesisiran pantai. Beting ini biasanya panjang dan sempit. Arus yang melanda, menghasilkan timbunan pasir yang menyebabkan air di kawasan beting tersebut menjadi semakin cetek.
accumulationtimbunan; tumpukan; penimbunan; penumpukan; pengumpulanFizikTiadaTiada
accumulationtimbunan; tumpukan; penimbunan; penumpukan; pengumpulanKomunikasi MassaFotografiTiada
haystacktimbunan jeramiGeografiTiadaTiada
haystacktimbunan jeramiGeologiTiadaTiada
accumulationtimbunan; tumpukan; penimbunan; penumpukan; pengumpulanKejuruteraanTiadaTiada
accumulationtimbunan; tumpukan; penimbunan; penumpukan; pengumpulanKesusasteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas