Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tim.bu.nan] | تيمبونن

Definisi : 1. tompokan, longgokan: ~ sampah sarap; 2. barang-barang yg ditimbun­kan; 3. tempat menimbun; 4. ki jumlah atau him-punan kerja dsb yg perlu diuruskan yg sudah terlalu banyak; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tim.bu.nan] | تيمبونن

Definisi : 1 sesuatu yg ditimbunkan; longgokan; tompokan. 2 tempat menimbunkan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Peribahasa

Adat teluk timbunan kapal (= kapar).

Bermaksud :

Orang yang berpangkat atau berpengaruh biasanya menjadi tempat tumpuan orang mengadukan halnya. (Peribahasa lain yang sama makna: Adat lurah timbunan sarap). kapar = kayuan yang hanyut di sungai dan sebagainya.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
7 hari selepas tusukan menunjukkan wujudnya penyakit ini. (UBAT) health defect (cacat sihat) Sebarang ketidaksempurnaan balak yang tidak mengurangkan isi padu, nilai atau penggunaannya di pasaran. (HUT) heap sort (isihan timbunan) Lihat tree sort. (KOM) heart rot (busuk teras) Penyakit pada buah atau batang pokok saka yang disebabkan pelbagai jenis patogen. Gejala utamanya ialah busuk pada bahagian tengah organ seperti batang 651 7/8/08 11:50:40 AM 652 tinggi dahulu dan kemudian bergerak ke bawah untuk memproses modul yang lebih rendah sehingga semua modul dapat diproses. (KOM) tophus (tofus) Timbunan garam urat yang terdapat dalam tisu di sekitar sendi dan tisu lembut terutama pada pina semasa gout. (UBAT) topochemical polymerization (pempolimeran topokimia) Kaedah pempolimeran yang bertindak pada sebarang sisi hablur

Kembali ke atas