Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tin can

Puisi
 

Beli tin ke Kota Batu,
     Kelapa muda tidak berminyak;
Sudah miskin dagang piatu,
     Minta kasihan orang banyak.


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kelepang[k«.l«.pAN]kata namabunyi sesuatu benda yang terjatuh seperti tin, loyang dan sebagainya di permukaan yang keras.Kucin sondoi tin roti ataeh lemari, jatoh kelepang ataeh lantai.[ku.tSin sn.dj tin ҍ.ti A.tAEh l«.mA.ri dZA.toh k«.l«.pAN A.tAEh lAn.tAj]Kucing menyondol tin roti di atas almari lalu jatuh kelepang bunyinya di atas lantai dengan bunyi yang kuat.
kelepang[k«.l«.pA)N]kata namabunyi sesuatu benda yang terjatuh (seperti tin, loyang dan sebagainya) di permukaan yang keras.Kucin sondoi tin roti ataeh lemari, jatoh kelepang ataeh lantai.[ku.tSin sn.dj tin ҍ.ti A.tAEh l«.mA.ri dZA.toh k«.l«.pA)N A.tAEh lAn.tAj]Kucing menyondol tin roti di atas almari lalu jatuh kelepang bunyinya di atas lantai dengan bunyi yang kuat.
peleting[p«.l«.tiN]kata kerjamencuri, membohong, memperdaya, menipu.Man Gebang hak suka peleting orang tu dah kena tangkap.[mAn gE.bAN hA/ su.kA p«.l«.tiN .ÒAN tu dAh k«.nA tAN.kAp]Osman gebang yang selalu menipu orang itu sudah ditangkap polis.
telinga buntin[t«.li.NA bun.tin] telinga yang bernanah kerana dimasuki air dan lain-lain, torek.Busok sunggoh telinga buntin hang ni.[bu.so/ suN.goh t«.li.NA bun.tin hAN ni]Sungguh busuk telinga engkau yang bernanah itu.
kelitin[k«.li.tin]kata kerjamundar-mandir, berlegar-legar (di sekitar sesuatu tempat dengan tujuan tertentu).Aku tengok dari tadi lagi hang dok kelitin tang ni saja, tak pi kelaen ka?[A.ku tE.N/ dA.Òi tA.di lA.gi hAN do/ k«.li.tin tAN ni sA.dZA tA/ pi k«.lAen kA]Sejak dari tadi aku melihat engkau berlegar-legar di sini sahaja, tidakkah pergi ke tempat lain?
kelohom[k«.l.hm]kata adjektifkempung, kempis, terperosok ke dalam seperti tin kosong kemek, bola kempis, pipi yang cengkung.Bila tok nek buang gigi palsu dia, pipi dia nampak kelohom.[bi.lA to/ ne/ bu.wAN gi.gi pAl.su di.jA pi.pi di.jA nAm.pA/ k«.l.hm]Apabila nenek menanggalkan gigi palsunya, kelihatanlah pipinya kempung ke dalam.
   2. mengambil seluruhnya.Buah moktan tu depa relaeh tinggai dahan dia saja.[bu.wAh m/.tAn tu dE.pA Ò«.lAEh tiN.gAj dA.hAn di.jA sA.dZA]Mereka mengambil kesemua buah rambutan di pokok rambutan itu sehingga tinggal dahannya sahaja.
wahwah[wAh.wAh]kata adjektifterpinga-pinga, kehairanan.Bila baeh tinggai dia, dia tak tau nak buat apa dah, cuma bediri wahwah saja.[bi.lA bAEh tiN.gAj di.jA di.jA tA/ tAw nA/ bu.wAt A.pA dAh tSu.mA b«.di.Òi wAh.wAh sA.dZA]Bila dia ditinggalkan oleh bas, dia tidak tahu apa yang harus dibuatnya, cuma terpinga-pinga sahaja.
   2. segulung benang, selilit benang (sebagai penjodoh bilangan).Kalu nak bagi naek wau tinggi, kena guna empat kampoi benang.[kA.lu nA/ bA.gi nAe/ wAw tiN.gi k«.nA gu.nA «m.pAt kAm.poj b«.nAN]Kalau layang-layang itu hendak diterbangkan tinggi, gunakanlah empat kampoi benang.
rembat I[ÒEm.bAt]kata namagalah.Rembat tu pendek, mana nak sampai buah hak tinggi tu.[ÒEm.bAt tu pEn.dE/ mA.nA nA/ sAm.pAj bu.wAh hA/ tiN.gi tu]Galah itu pendek, tentu tidak sampai kepada buah yang tinggi tu.
12

Kembali ke atas