Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tin can

Puisi
 

Beli tin ke Kota Batu,
     Kelapa muda tidak berminyak;
Sudah miskin dagang piatu,
     Minta kasihan orang banyak.


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
ceting[tS«.tiN]kata namasejenis bakul untuk membasuh beras.Ambek ceting, mak nak basoh beras ni.[Am.be/ tS«.tiN mA/ nA/ bA.soh b«.ÄAs ni]Ambilkan ceting, emak hendak basuh beras ini.
penjong[pen.dZoN]kata adjektiftidak tepat mengikut bentuk yang sepatutnya.Daon tingkap dah penjong sebab tu tak rapat.[dAon tiN.kAp dAh pen.dZoN s«.bAb tu tA/ ÄA.pAt]Daun tingkap tidak tepat mengikut ukuran, sebab itulah tidak boleh ditutup rapat.
nyerigai[ø«.Äi.gAj]kata kerjamemanjat.Jangan nyerigai, pokok tu tinggi, jatoh karang.[dZA.NAn ø«.Äi.gAj po.ko/ tu tiN.gi dZA.toh kA.ÄAN]Jangan memanjat, pokok itu tinggi, nanti jatuh.
tonjet[ton.dZet]kata kerjamengangkat kedua-dua tumit kaki (seseorang) untuk mencapai sesuatu yang terletak pada paras yang agak tinggi.Tonjet tinggi siket, baru dapat ambek.[ton.dZet tiN.gi si.ket bA.Äu dA.pAt Am.be/]Angkat tumit tinggi sedikit, barulah dapat dicapai barang itu.
ketong[k«.toN]kata kerjakerat pendek.Nasib baek kayu ni dah diketong-ketong, tinggal kawan belah aje.[nA.seb bAe/ kA.ju ni dAh di.k«.toN.k«.toN tiN.gAl Nasib baik kayu ini sudah dikerat pendek-pendek, saya perlu belah sahaja.
kepik[k«.pi/]kata namadompet.Kepiknye yang ade kad pengenalan dan duet tetinggal dalam bas.[k«.pi/.ø« jAN A.d« kAd p«.N«.nA.lAn dAn du.wet t«.tiN.gAl ]Dompet duitnya yang mengandungi kad pengenalan dan wang tertinggal dalam bas.
patah rome[pA.tAh Äo.m«] terencat pertumbuhan (pada manusia, haiwan peliharaan) daripada segi psikologi dan lain-lain kerana terpisah.Umo baru due taon dah kene tinggal, ape tak patah rome.[u.mo bA.Äu du.we tAon dAh k«.n« tiN.gAl A.p« tA/ pA.tAh Umur baru dua tahun sudah kena tinggal, mana tidak terencat kesuburan.

Kembali ke atas