Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tin can

Puisi
 

Beli tin ke Kota Batu,
     Kelapa muda tidak berminyak;
Sudah miskin dagang piatu,
     Minta kasihan orang banyak.


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
tinjau belukau[tin.dZAw b«.lu.kAw] peringkat pertumbuhan pokok padi di antara tahap masuk isi hingga bunting.Padi aku tengah tinjau belukau.[pA.di A.ku t«.NAh tin.dZAw b«.lu.kAw]Padi aku sedang tinjau belukau.
tengko[t«N.ko]kata kerjamenterbalikkan dan mengetuk-ngetuk bekas untuk mengeluarkan sesuatu.Pegi tengko tin biskot ni kat luwo, nanti rumah koto.[p«.gi t«N.ko tin bis.kot ni kAt lu.wo nAn.ti Äu.mAh ko.to]Pergi tengko bekas ini di luar, nanti rumah kotor.
tindeh kaseh[tin.deh kA.seh] berkenaan dinding yang dipasang melintang dan bertindih antara satu sama lain; sisek tenggileng.Cantek lak dindeng rumah kau ni buat dindeng tindeh kaseh.[Cantik pula dinding rumah engkau ini buat tindih kasih.
ibu rezeki[i.bu Ä«.z«.ki] beberapa bahan asas dalam makanan harian seperti beras, gula, kopi, dan garam yang ada di dalam bekas simpanan tidak dihabiskan semuanya. Apabila tinggal sedikit, ia ditambah dengan yang baharu. Begitulah seterusnya dilakukan dan menjadi amalan atas kepercayaan untuk menjadi ibu rezeki.Beras dah tinggal segenggam dalam tempayan dare ni jangan abeskan, buat ibu rezeki.[b«.ÄAs dAh tiN.gAl s«.g«N.gAm dA.lAm t«m.pA.jAn dA.Ä« ni dZA.NAn A.bes.kAn bu.wAt i.bu Ä«.z«.ki]Beras yang sudah tinggal segenggam di dalam tempayan dara ini jangan dihabiskan untuk dibuat ibu rezeki.
pencok[p«n.tSo/]kata kerjamemangkas pada bahagian atas atau hujung pokok.Kau pencok pokok tu, biau tak tinggi sangat.[kAw p«n.tSo/ po.ko/ tu bi.jAw tA/ tiN.gi sA.NAt]Engkau pangkas pokok itu, biar tidak tinggi.
penglong[p«N.loN]kata namaalat penyiram tanam-tanaman yang dibuat daripada tin atau plastik.Tesumbat pulak penglong aku ni, patut le ae tak keluau.[t«.sum.bAt pu.lA/ p«N.loN A.ku ni pA.tut l« Ae tA/ k«.lu.wAw]Tersumbat pula alat penyiram air aku ini, patutlah air tidak keluar.

Kembali ke atas