Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[to.le.ran.si] | تولرنسي

Definisi : sifat (sikap) toleran: ada ~ antara berbagai-bagai keturunan penduduk Malaysia; bertoleransi mempunyai atau menunjukkan toleransi: Islam telah menyediakan garis pan­duan yg jelas utk membina suatu masyarakat yg bersatu padu, ~ dan maju; kerajaan tidak akan ~ lagi jika masih ada pihak yg cuba mewujudkan kawasan setinggan baru. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[to.le.ran.si] | تولرنسي

Definisi : sikap sabar dan bertolak ansur atau berlebih kurang; sikap dpt menerima atau menghormati pen­dapat, fikiran dan kepercayaan orang lain. bertoleransi menunjukkan tole­ran­si: Masyarakat hidup aman damai, bersatu padu dan ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
toleransi (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan keterbukaan, kelapangan hati, kelapangan dada, keluasan fikiran, sifat mudah memaafkan.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tolerancetoleransiBiologiPatologiSifat relatif yang menunjukkan keupayaan perumah menahan dan melawan serangan patogen. Perumah yang mempunyai toleransi yang tinggi tidak menunjukkan gejala yang parah atau penurunan hasil yang bererti akibat serangan sesuatu patogen. Walau bagaimanapun, pada masa ini ada juga ahli patologi tumbuhan menggunakan istilah ketahanan untuk tujuan yang sama, walaupun sebenarnya kedua-dua istilah ini mempunyai erti yang agak berbeza. bd. kerintangan, imun.
tolerancetoleransiFizikTiadaTiada
tolerancetoleransiKomunikasi MassaTiadaTiada
tolerancetoleransiMatematikTiadaTiada
tolerancetoleransiPendidikanTiadaTiada
tolerancetoleransiPentadbiranTiadaTiada
tolerancetoleransiKomunikasiTiadaTiada
tolerancetoleransiPerubatanTiadaTiada
tolerancetoleransiGeografiTiadaTiada
tolerancetoleransiSosiologiTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas