10.1.102.45

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : 1. sesuatu yg tumbuh (berkecam­bah, hidup, dll); 2. = tumbuh-tumbuhan segala yg hidup dan berbatang (berakar, berdahan, berdaun, dll), pokok: paku-pakis mempunyai beberapa sifat yg sama dgn tumbuh-tumbuhan berbunga; 3. Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Cuba-cuba menanam mumbang,
     jika tumbuhan sunting (= suri,
turus) negeri.

Bermaksud :

Kerjakan terus walaupun kurang berharga, barangkali ada juga hasilnya kelak.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tar[tAr]kata namasejenis tumbuhan palma (buah dan pokoknya). Buahnya berwarna coklat kehitam-hitaman apabila masak, lontar, tal; tendot.   
tal[tAl]kata namasejenis tumbuhan (buah dan pokoknya) tal, lontar.   
nonang[n.nAN]kata namasejenis tumbuhan yang buahnya sebesar hujung jari kelingking, berbentuk bujur dan berwarna ungu lembut apabila masak, rasanya kelat-kelat manis dan digemari oleh burung, isinya berlendir dan boleh dijadikan perekat; buah gam.   
muyu[mu.ju]kata namasejenis tumbuhan (pokok dan buah), buahnya sebesar ibu jari, berwarna hitam apabila masak. Warna isinya ungu, rasanya masam-masam manis; remuyu.   
tendot[t«n.dot]kata namasejenis tumbuhan palma (buah dan pokoknya). Buahnya berwarna coklat kehitam-hitaman apabila masak, lontar, tal; tar.   
remuyu[Ò«.mu.ju]kata namasejenis tumbuhan (pokok dan buah), buahnya sebesar ibu jari, berwarna hitam apabila masak. Warna isinya ungu, rasanya masam-masam manis; muyu.   
kote mamak[k.tE mA.mA/] sejenis tumbuhan (pokok dan buahnya) yang buahnya bulat dan panjang berwarna hitam apabila masak (boleh dimakan begitu sahaja). Isinya merah kehitam-hitaman.   
ceruat[tS«.Òuâ.wAât]kata namasejenis tumbuhan (herba) yang daun dan bunganya boleh dibuat ulam.   
cekot[tSE.kt]kata namasejenis tumbuhan (seperti pokok manggis ) yang tumbuh di dalam hutan, kayunya baik untuk dibuat alu kerana berat dan tumpat.   
buah gam[bu.wAh gAm]kata namasejenis tumbuhan yang buahnya sebesar hujung jari kelingking, berbentuk bujur dan berwarna ungu lembut apabila masak, rasanya kelat-kelat manis dan digemari oleh burung, isinya berlendir dan boleh dijadikan perekat; nonang.   
12

Kembali ke atas