10.1.102.45

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : 1. sesuatu yg tumbuh (berkecam­bah, hidup, dll); 2. = tumbuh-tumbuhan segala yg hidup dan berbatang (berakar, berdahan, berdaun, dll), pokok: paku-pakis mempunyai beberapa sifat yg sama dgn tumbuh-tumbuhan berbunga; 3. Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Cuba-cuba menanam mumbang,
     jika tumbuhan sunting (= suri,
turus) negeri.

Bermaksud :

Kerjakan terus walaupun kurang berharga, barangkali ada juga hasilnya kelak.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
mereket[m«.Äe.ket]kata adjektifbadan, tumbuh-tumbuhan yang tidak mahu membesar atau segar.Pokok tu tumboh mereket.[po.ko/ tu tum.boh m«.Äe.ket]Pokok itu tumbuh tetapi tidak mahu membesar.
sepat[s«.pAt]kata kerjamengupas kulit ari pada bahagian-bahagian tumbuhan.Nak buat daon rokok, sepat dulu kulet ari pucok nipah sebelom kite keringkan.[nA/ bu.wAt dAon Äo.ko/ s«.pAt du.lu ku.let A.Äi pu.tSo/ Untuk membuat daun rokok, hendaklah dikupas kulit ari pucuk nipah sebelum dikeringkan.
bejah[b«.dZAh]kata namalauk khas untuk ibu yang baru bersalin seperti halia tumbuk, pati tumbuhan, daging atau hati lembu goreng dan lain-lain yang boleh dimakan dengan nasi. Lauk-lauk tersebut dianggap boleh memberi khasiat kepada ibu yang baru bersalin.   

Kembali ke atas