46

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : 1. sesuatu yg tumbuh (berkecam­bah, hidup, dll); 2. = tumbuh-tumbuhan segala yg hidup dan berbatang (berakar, berdahan, berdaun, dll), pokok: paku-pakis mempunyai beberapa sifat yg sama dgn tumbuh-tumbuhan berbunga; 3. Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Cuba-cuba menanam mumbang,
     jika tumbuhan sunting (= suri,
turus) negeri.

Bermaksud :

Kerjakan terus walaupun kurang berharga, barangkali ada juga hasilnya kelak.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
growing stockstok tumbuhan; tumbuhan hutanPerhutananTiadaTiada
black earthtanah hitamGeologiTiadaSejenis tanih yang terdapat di kawasan Steppes di Russia. Tanih tersebut dikenali juga sebagai tanih chernozem yang kaya dengan bahan makanan tumbuhan-tumbuhan dan struktur tanih yang bagus, membuatnya sebagai kawasan pertanian yang paling produktif di dunia.
fibre planttumbuhan gentian/tumbuhan seratKesenianTiadaTiada
vegetable fibregentian tumbuhan/serat tumbuhanKesenianTiadaTiada
motif tumbuhanmotif tumbuhanKesenianTiadaCorak awan larat yang berasaskan tumbuh-tumbuhan menjalar.
unsur tumbuh-tumbuhanunsur tumbuh-tumbuhanKesenianTiadaUnsur yang mengambil bentuk seperti bunga, daun, buah, akar, ranting, sulur atau pohon dijelmakan dalam bentuk ukiran, lazimnya, tumbuh-tumbuhan yang menjalar atau pohon yang mengeluarkan buah.
Aromatic plantTumbuhan beraromaPertanianTiadaTumbuhan yang menghasilkan bau atau aroma samada wangi, busuk, hancing dan sebagainya. Aroma yang dihasilkan samada kuat, sederhana atau sedikit. Aroma ini mencirikan tumbuhan. Aroma ini berfungsi kepada tumbuhan untuk menarik agen pendebungaan. Sebahagian tumbuhan menghasilkan aroma yang berguna kepada manusia sebagai bahan pewangi badan dan udara, perasa makanan dan menghalau serangga.
inondilipung(Rgs.)inondilipung(Rgs.)KesenianTiadaMotif tenunan berunsur tumbuhan berbentuk tumbuhan renik.
Medicinal plantTumbuhan ubatanPertanianTiadaTumbuhan yang digunakan untuk merawat penyakit, menjaga kesihatan dan perhiasan diri. Tumbuhan ini terdiri daripada jenis pokok, herba, buluh, palma, paku- pakis, orkid, pokok renek, spesies akuatik, kulat, alga, lumut, liken, epifit dan parasit. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, akar, batang, bunga, buah, biji, rizom, umbisi, tuber, getah, damar atau keseluruhan pokok sebagai bahan mengubati penyakit.
Agathis borneensisDamar minyak, raja kayuPertanianTiadaTumbuhan jenis pokok dalam famili Araucariaceae juga dikenali sebagai raja kayu. Tumbuhan ini biasanya tumbuhan di kawasan hutan bukit dan gunung. Daunnya tebal berbentuk bujur dan urat daunnya selari. Damar berwarna perang gelap diambil daripada teras batang yang telah mati. Damar digunakan secara luaran untuk merawat luka dan memberhentikan pengaliran darah. Damar boleh dimakan untuk mengubati sakit perut, membuang angin dan merawat penyakit radang.
12345678910...

Kembali ke atas