Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tun.jang] | تونجڠ

Definisi : ; akar ~ akar yg tumbuh lurus ke bawah ke dlm tanah (utk menguatkan pendirian pokok); bertunjang 1. ada akar tunjangnya (tumbuh-tumbuhan); 2. ki berpegang teguh (pd), berasas (pd), bersandar (pd): ajaran mereka itu tidak ~ pd agama, tidak bersandar pd logik; ~ kayu ara, ~ pula mali-mali prb orang hina dan miskin hendak menyerupai orang mulia dan kaya; bertunjangkan ki berasaskan, berdasarkan, bersandarkan: Hassan Ali akan mewakili generasinya dlm bidang penulisan cerita-cerita pendek lucu dan menyindir yg ~ jiwa orang Melayu; kenyataan ini ~ fakta bahawa bahasa baku adalah ragam yg dihubungkan dgn suasana rasmi dan formal; menunjang 1. menyokong (menopang, menongkat, dll) supaya jangan rebah atau runtuh; 2. = menunjangi memberi sokongan dsb, menolong menjadikan (lebih) kukuh (berkesan, berpengaruh, dll), membantu: se-masa aku sekolah, mamakku turut ~ belan­ja­ku itu dgn wang; dunia kesusasteraan masa kini masih dikuasai dan ditunjangi oleh golongan penulis veteran yg telah lama berkarya; tunjang-menunjang saling bantu-membantu: saling bertukar pengalaman, pandangan, dan pendapat serta ~ dlm setiap gerakan dan kegiatan sasterawan; tunjangan bantuan (berupa wang dll) yg diberikan, pertolongan, sokongan: kaum penganggur di sini mendapat ~; penunjang 1. orang yg memberi tunjangan (bantuan dll), penyokong; 2. orang yg menyokong sesuatu pihak (dlm perlawanan bola sepak dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tun.jang] | تونجڠ

Definisi : Mn bahagian badan dr lutut hingga ke tapak kaki; ~-tonjet terlompat-lompat ke sana ke mari; panjang ~ panjang kaki; tuak terbeli, ~ hilang prb mendapat kecelakaan (kekecewaan); menunjang ark 1. menendang, menerajang; 2. Jw melanggar, membentur, menubruk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tun.jang] | تونجڠ

Definisi : sesuatu yg menjadi asas dan menopang sesuatu yg lain: Amanah merupakan ~ pertumbuhan sesuatu masyarakat yg baik dan berharmoni. akar ~ akar dr batang dan tumbuh lurus ke bawah ke dlm tanah. bertunjang berpegang teguh atau bersandar pd. menunjang 1 menyokong supaya tidak rebah atau tidak condong. 2 memberikan bantuan atau sokongan. tunjangan bantuan atau pertolongan berupa wang dll yg diberikan. pe­nunjang 1 orang yg memberikan tunjangan atau bantuan; penyokong. 2 orang yg menyokong sesuatu pihak (dlm perlawanan bola sepak dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tunjang
Kata Terbitan : bertunjangkan, menunjang, tunjangan, penunjang,

Puisi
 

Tetak belimbing condong ke dapur,
     Tetak tunjang dari dahan;
Minta sirih dengannya kapur,
     Minta sekali dengan tuan-tuan.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Malang celaka Raja Genggang,
     tuak terbeli tunjang hilang.

Bermaksud :

Nasib yang malang, waktu maksud yang kedua diperoleh, barang yang sudah di tangan pula hilang. (Peribahasa lain yang sama makna: Tuak terbeli, tunjang hilang). tuak = nira yang diberi beragi; tunjang = kaki.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
combined spinal-epidural anaesthesiaanestesia gabungan spina epiduraPerubatanTiadaAnestesia sebahagian untuk menyekat saraf tunjang dan akar saraf tunjang. Prosedur ini dilakukan dengan menyuntik ubat anestesia ke dalam kanal spina dan rongga epidura dengan menggunakan set jarum spina-epidura. Teknik ini sesuai bagi pembedahan di bawah abdomen, pelvis, perineum dan tungkai.
pseudo-tap rootakar tunjang semuPertanianAgronomi

Akar yang keluar daripada keratan batang yang menyerupai akar tunjang. Keratan biasanya hanya mengeluarkan akar sisi tetapi ada akar yang menjadi lebih besar daripada akar sisi sehingga menjadi seperti akar tunjang.

tap rootakar tunjangBiologiEkologiAkar utama yang tumbuh menegak ke bawah dan mempunyai akar-akar sisi yang lebih kecil. Kadang kala akar tunjang membengkak kerana menyimpan air dan bahan-bahan makanan, seperti yang terdapat pada lobak merah. Sistem akar tunjang ialah ciri khas tumbuhan dikotiledon.
root chordtopang tunjangKejuruteraan Kapal TerbangTiada2. Topang tunjang: Penyangga sayap yang bersambung dengan fiuslaj kapal terbang.
activation leveltahap pengaktifanSains SukanBiomekanikTahap aktiviti neuron dalam sistem saraf pusat di saraf tunjang yang memulakan proses penghasilan pergerakan. Pada tahap ini, bahagian dorsal (belakang) saraf tunjang akan memulakan mekanisme pemprosesan saraf, manakala bahagian ventral (hadapan) saraf tunjang mencetuskan output lakuan.
columnturusBiologiHistologi dan Sitologi1 Struktur yang berbentuk seperti batang, contohnya turus saraf tunjang, tangkai krinoid dan berkas serabut saraf pada saraf tunjang. 2 Stamen dan stil bunga anggerik yang bercantum.
psuedotaprootakar tunjang semuPertanianTiadaTiada
taprootakar tunjangPertanianTiadaTiada
stem cellsel tunjangFizikTiadaTiada
stem cellsel tunjangPerubatanTiadaTiada
123456789

Kembali ke atas