Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : = ~ benggala = ~ gendang = ~ wolanda sj tumbuhan (pokok menjalar), Solanum tube-rosum; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : sj ubi (dimasak dlm gulai atau dijadikan bahan kuih), Solanum tuberrosum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : nama sj pokok renek, Solanum tuberosum. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : nama sj ubi, Solanum tuberosum. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ubi (kata nama)
Bersinonim dengan akar, umbi, isi.,

Puisi
 

Ubi kentang si ubi temu,
     Di bawah pokok jantan mawar;
Orang yang kenyang kalau dijamu,
     Lauk sedap dikatakan tawar.


Lihat selanjutnya...(3)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
black scurfkeropeng hitamBiologiPatologiPenyakit pada ubi kentang yang disebabkan oleh kulat Rhizoctonia solani. Gejala utamanya ialah pembentukan kerak hitam mengelupas daripada kulit ubi kentang yang terserang. Bahagian tersebut merupakan sklerotium kulat.
tubertuberVeterinarTiadaBatang atau akar tanaman tertentu di dalam tanah yang membesar, membentuk umbisi dan menghasilkan kanji. Organ ini membolehkan tanaman hidup semula di musim kemarau. Contohnya, keledek, ubi kentang, ubi kayu dan keladi. Bahan-bahan ini merupakan sumber tenaga yang baik untuk ternakan.
potatoesubi kentangEkonomiTiadaTiada
potato (Solanum tuberosum)ubi kentang (Solanum tuberosum)PertanianTiadaTiada
potato (Solanum tuberosum)ubi kentang (Solanum tuberosum)Pentadbiran PerniagaanTiadaTiada
solaninesolaninaFarmasiTiadaAlkaloid beracun yang diperoleh daripada tunas ubi kentang, tomato, atau tumbuh-tumbuhan lain daripada keluarga Solanaceae.
wartketuatBiologiPatologiGejala berupa kulit kering dan berkeropeng , misalnya pada ubi kentang yang disebabkan oleh Streptomyces scabies.
vodkavodkaMakanan dan PemakananTeknologi MakananMinuman jenis spirit yang diperoleh dengan menyuling bijirin atau ubi kentang yang telah ditapai. Minuman ini jernih, tidak mempunyai rasa dan aroma, dan mengandungi tidak kurang daripada 32.5% alkohol.
dry rotbusuk keringBiologiPatologiBusuk yang tidak menghasilkan bendalir dan biasanya tidak berbau. Misalnya pada ubi kentang yang disebabkan oleh Fusarium spp.
dry rotbusuk keringKimiaTiadaBusuk yang tidak menghasilkan bendalir dan biasanya tidak berbau. Misalnya pada ubi kentang yang disebabkan oleh Fusarium spp.
123

Kembali ke atas