Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[un.di] | اوندي

Definisi : 1. sesuatu utk memilih atau menentukan sesuatu (mis siapa yg akan mendapat sesuatu, memulakan sesuatu permainan, dll); buah ~ ark dadu; buang ~ = membuang ~ menentu-kan (memilih) dgn undi; kena ~ menang dlm undi (terpilih dll); kertas ~ kertas yg ditandakan sbg menunjukkan pilihan; main ~ a) main loteri; b) ark bermain dadu; men-cabut ~ menentukan sesuatu dgn mencabut atau menarik kertas dsb undi; 2. = undian pemilihan seseorang atau penentuan sesuatu dgn penandaan pd kertas undi (pungutan suara dsb): ~ kaum wanita merupakan 50% drpd seluruh ~ negara; berundi sedang memilih (menentukan dll) dgn undi; mengundi 1. menentukan (memilih dll) dgn membuang undi; baiklah kita ~ siapa yg me-musingkannya dahulu; 2. = ~ suara memutuskan sesuatu dgn mengira undi (memungut suara dll), memilih (menentukan dll) sesuatu dgn membuang undi: setelah diundi, beliau telah terpilih menjadi Yang Dipertua Persatuan itu lagi; Peguam Negara boleh di-lantik menjadi ahli jawatankuasa Parlimen, tetapi dia tidak boleh ~; memperundikan menentukan (membahagi-kan, memberikan, menetapkan, dll) dgn cara diundi: lapangan tempat meletak kereta akan diperundikan antara mereka yg berkereta; undian 1. sesuatu yg diundi, loteri; ~ wang loteri (wang); menarik ~ mendapat hadiah dlm undian wang dll, menang loteri; 2. hasil mengundi, pemilihan undi: pd hari ini, ter-paksalah wakil-wakil dilantik dgn ~ ramai; 3. ki cubaan (utk menentukan sesuatu), ujian; pengundian perihal (perbuatan, proses, dsb) mengundi, pemilihan dgn cara mengundi: pengumuman keputusan ~ memilih pucuk pimpinan UMNO; pengundi 1. orang yg mengundi: bilangan ~ yg berdaftar di seluruh Tanah Melayu dijangka meningkat hingga tiga juta orang; ~ hantu pengundi tidak berdaftar yg muncul dgn tiba-tiba saja dlm sesuatu pengundian (pilihan raya dsb); 2. sesuatu yg digunakan utk mengundi (kertas, surat, dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[un.di] | اوندي

Definisi : 1 apa-apa yg digunakan utk menentukan sesuatu (siapa yg akan mendapat sesuatu, siapa yg akan bermain dahulu dll). 2 = undian suara (dlm sesuatu pilihan raya dll): Calon Barisan Nasional telah menang dgn kelebihan 3,600 ~. ~ percaya undi yg menunjukkan majoriti menyokong seseorang atau orang tertentu, spt pemimpin atau ketua. ~ pos undi yg dihantar melalui pos apabila pengundi berada di luar kawasan undi pilihan raya berkenaan. ~ sulit undi dlm pemilihan atau penentuan yg dilakukan secara sulit, biasanya dgn menandakan pilihan atau keputusan seseorang pd kertas undi. ~ tak percaya undi yg menunjukkan majoriti tidak menyokong seseorang atau orang tertentu, spt pemimpin atau ketua. mengundi 1 memilih atau menentukan sesuatu dgn membuang undi; memungut suara: Banyak orang kampung yg mahu keluar ~ sekarang. 2 memutuskan sesuatu dgn membuang undi. pengundian perbuatan (cara dsb) mengundi. pengundi 1 orang yg mengundi. 2 sesuatu (spt kertas) yg digunakan utk mengundi. ~ hantu pengundi tidak berdaftar yg muncul dgn tiba-tiba dlm sesuatu pilihan raya, pengundian dsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
undi
Kata Terbitan : mengundi, undian, pengundian, pengundi,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
spoilt ballot paperkertas undi rosakUndang-undangTiadaKertas undi yang dikembalikan kepada ketua tempat mengundi disebabkan oleh kesilapan tidak sengaja yang dilakukan oleh pengundi sehingga kertas undi itu tidak boleh digunakan sebagai kertas undi. Kertas undi ini mesti dibatalkan oleh ketua tempat mengundi.
popular voteundi popularSains PolitikPolitik PerbandinganUndi yang diperoleh oleh calon atau parti dalam pilihan raya. Undi ini dilihat dari sudut jumlah keseluruhan yang diperoleh tanpa mengira kawasan pilihan raya. Ia berbeza dengan undi elektoral yang melihat dari sudut kawasan. Contohnya, parti PAS mungkin mendapat lapan peratus sahaja kerusi parlimen dari jumlah kerusi dalam satu pilihan raya walaupun mungkin mendapat 40 peratus dari jumlah undi. Jumlah undi popular yang diperoleh tidak semestinya menggambarkan undi elektoral atau jumlah kerusi yang dimenangi.
undiundi (Sepak Takraw)SukanTiadaTiada
swing voteundi beralih/undi berpindahSains PolitikPolitik PerbandinganTiada
vote of no confidenceundi tidak percayaSains PolitikPolitik PerbandinganSokongan atau undi yang ditarik balik oleh anggota dewan perundangan terhadap seorang perdana menteri atau ketua menteri. Undi ini dilakukan melalui usul yang dibentang di dewan dan apabila dibuat, anggota dewan yang lain perlu bertindak sama ada memberi undi percaya atau tidak. Sekiranya perdana menteri atau ketua menteri itu gagal mendapat majoriti undi percaya maka beliau dikehendaki meletakkan jawatan. Proses undi tidak percaya ini boleh dilaksanakan sama ada melalui cara mengangkat tangan atau melalui undi sulit. Contohnya, undi tidak percaya pernah diusul kepada Perdana Menteri India Morarji Desai pada tahun 1979 dan kegagalannya memperoleh sokongan menyebabkan beliau meletak jawatan.
majority votesundi majoritiSains PolitikPolitik PerbandinganUndi terbanyak yang diperoleh oleh seseorang calon atau parti dalam pilihan raya yang memberi mandat kepada calon dan parti tersebut untuk membentuk kerajaan. Undi majoriti ini juga memperlihatkan jumlah dan perbezaan undi yang diperoleh oleh calon dalam pilihan raya. Parti atau pemimpin yang mendapat undi tertinggi akan memenangi pilihan raya dan menguasai kerajaan. Contohnya, Barisan Nasional (BN) mendapat undi lebih dua pertiga dalam pilihan raya Malaysia sejak tahun 1974.
rejected ballot paparkertas undi ditolakUndang-undangTiadaKertas undi yang ditolak oleh pegawai pengurus, contohnya apabila kertas undi itu tidak bertanda atau ditanda di tempat selain tempat yang dibenarkan atau undi diberikan kepada lebih daripada seorang calon.
vote of confidenceundi percayaSains PolitikPolitik PerbandinganSokongan atau undi yang diberikan oleh ahli dewan perwakilan kepada perdana menteri atau menteri besar dalam sistem demokrasi berparlimen setelah beliau dilantik memegang jawatan tersebut. Perdana menteri atau menteri besar harus mendapat majoriti sokongan atau undi percaya bagi membolehkan mereka dilantik memegang jawatan tersebut. Undi percaya ini boleh dilakukan secara mengangkat tangan atau menggunakan kertas undi. Contohnya, usul undi percaya perdana menteri di Malaysia sering mendapat lebih daripada dua pertiga majoriti.
swing voteundi beralihSains PolitikPolitik PerbandinganUndi yang berpindah secara besar-besaran dari satu pihak kepada pihak lain. Perpindahan undi yang besar ini berlaku kerana faktor-faktor seperti kemelesetan ekonomi, konflik kepimpinan yang berlaku atau pentadbiran yang lemah sehingga menyebabkan pengundi secara beramai-ramai mengalihkan sokongan mereka kepada pihak lain. Keadaan ini boleh menyebabkan satu kawasan yang biasanya menjadi penguasaan suatu parti itu tewas dan mula dikuasai oleh parti lain. Contohnya, undi kepada parti PAS Dewan Undangan Negeri Terengganu telah berpindah kepada BN pada tahun 2004. Sinonim undi berpindah.
secret ballotundi sulitSains PolitikPolitik PerbandinganPemilihan yang dilakukan secara rahsia. Dalam pengundian ini, setiap pemilih tidak mengetahui pilihan yang dibuat oleh pengundi lain. Pengundian sulit biasanya dilaksanakan secara kertas undi dan tidak secara terbuka dengan mengangkat tangan. Pengundi yang memilih calon yang bersaing hanya perlu menanda dan memasukkan kertas undi ke dalam kotak undi yang terkawal. Tujuan undi sulit dilaksanakan adalah untuk tidak mempengaruhi proses pengundian dan memberi kebebasan sepenuhnya kepada pengundi untuk membuat pemilihan tanpa merasa tekanan. Pada zaman moden ini, kemudahan komputer banyak digunakan untuk menjalankan pengundian sulit ini. Contohnya, pengundian dalam pilihan raya umum Malaysia dijalankan secara undi sulit.
12345678910...

Kembali ke atas