Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ung.ka.pan] | اوڠکڤن

Definisi : 1. susunan kata yg digunakan dlm percakapan (tulisan), frasa atau rangkai kata yg tertentu susunan katanya: kemarahannya sering tenggelam dlm ~ yg indah dan sedap-sedap; 2. gabungan (kelompok) kata yg khusus (tertentu) utk menyatakan sesuatu maksud, simpulan bahasa; 3. = ~ muka perubahan air muka (menggambarkan perasaan hati); 4. (Mat) gabungan fungsi, pemalar, pemboleh ubah, dll; 5. (Komp) rumusan matematik yg dikodkan dlm bentuk suruhan atur cara; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ung.ka.pan] | اوڠکڤن

Definisi : 1 susunan kata yg mempunyai maksud tertentu dan digunakan dlm tulisan dan juga dlm pertuturan. 2 simpulan bahasa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ungkapan (kata nama)
1. Bersinonim dengan rangkaian kata: susunan kata, kata-kata, frasa, frasa kata,

2. Bersinonim dengan simpulan bahasa: peribahasa, ucapan bahasa, pepatah, bidalan, ujar-ujaran.,Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Sinonim audio range. (FIZ) audio range (julat audio) Lihat audio frequency range. (FIZ) audio response unit (unit sambutan audio) Peranti yang boleh mengeluarkan suara untuk komputer. Suara ini mungkin merupakan ungkapan atau perkataan yang telah dirakamkan atau disintesiskan daripada data. (KOM) audiology (audiologi) Subbidang perubatan yang mengkaji pendengaran, terutamanya pendengaran atrioventricular bundle audiology Kamus Sains.indb 119 7/8/08 11 besar suara berlainan sehingga terdengar bunyi yang datang dari arah asal. (FIZ) Binghamʼs number (nombor Bingham) Nombor tanpa dimensi yang digunakan untuk mengkaji aliran plastik Bing - ham. (FIZ) binomial (binomial) Ungkapan yang terdiri daripada dua sebutan. Contohnya, x + y, 4b + c dan 2x + 1. (MAT) binovular (dwiovum) Perihal sesuatu yang berasal daripada dua ovum yang berlainan. (UBAT) binuclear (dwinukleus) Perihal sesuatu

Kembali ke atas