Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[u.sia] | اوسيا

Definisi : umur: sudah lanjut pula ~nya; Utusan Melayu genap 49 tahun ~nya esok; ~ mental (Ubat) tahap kecerdasan seseorang ber-dasarkan peringkat umurnya (diketahui me-lalui ujian kecerdasan); berusia 1. mempunyai usia, berumur: beliau telah menjadi anggota parti ketika ~ 14 tahun; 2. = ~ lanjut (sudah) agak tua: pengadil biasanya terdiri drpd orang-orang yg telah ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.sia] | اوسيا

Definisi : lama masa sejak dilahirkan (diadakan dsb); umur. berusia mempunyai usia; berumur: Ketika emaknya pergi ke Mekah, ia ~ enam tahun. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
usia
Rujuk :umur

Puisi
 

Nyiurlah muda dipolah pengat,
     Dimakan orang di pagi raya;
Badanlah muda jangan tak ingat,
     Usia belum orang dah binasa.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
palaeogenepaleogenGeografiTiadaSela masa geologi yang terdiri daripada usia Olegosen, usia Eosen, dan usia paleosen dalam tempoh usia Tertier bawah.
paleogenepaleogenGeologiTiadaSela masa geologi yang terdiri daripada usia Oligosen, usia Eosen, dan usia Paleosen dalam tempoh usia Tertiar bawah.
unconformityketakselarasanKejuruteraanPetroleumSatah sentuhan antara dua unit batuan (unit stratigrafi) yang sangat jauh perbezaannya daripada segi usia, yakni usia kedua-dua batuan yang berkenaan tidak merupakan usia yang berturutan. Daripada segi konsep masa stratigfari, wujud rumpang masa/usia yang menjadi pemisah antara dua unit batuan yang berkenaan.
Algonkianusia AlgonkiaGeologiTiadaMasa geologi di antara usia Arkean dan usia Paleozoik.
Muschelkalkusia MuschelkalkGeologiTiadaTahap Eropah pada masa geologi yang sama usianya dengan usia Trias Tengah, atas dari usia Bunter dan bawah dari usia Kueper.
Yarmouthusia YarmouthGeologiTiadaBerkaitan dengan tahap antara glasier kedua klasik dalam Epok Pleistosen di Amerika Utara, selepas tahap glasier usia Kansas dan sebelum usia Illinois.
Ludlovianusia LudlovGeologiTiadaUsia sejagat pada masa geologi, merupakan sebahagian daripada kala usia Silues.
Nebraskanusia NebraskaGeologiTiadaUsia pada masa geologi yang merupakan tahap glasier pertama dalam epok usia Pleistozen.
Llandeillianusia LlandeilGeologiTiadaUsia sejagat pada masa geologi kira-kira 460 juta tahun dahulu, merupakan sebahagian daripada epok usia Ordovisi Tengah.
Norianusia NorianGeologiTiadaUsia sejagat pada masa geologi kira-kira 220-215 juta tahun dahulu, merupakan sebahagian daripada epok usia Trias Atas.
12345678910...

Kembali ke atas