Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[u.sia] | اوسيا

Definisi : umur: sudah lanjut pula ~nya; Utusan Melayu genap 49 tahun ~nya esok; ~ mental (Ubat) tahap kecerdasan seseorang ber-dasarkan peringkat umurnya (diketahui me-lalui ujian kecerdasan); berusia 1. mempunyai usia, berumur: beliau telah menjadi anggota parti ketika ~ 14 tahun; 2. = ~ lanjut (sudah) agak tua: pengadil biasanya terdiri drpd orang-orang yg telah ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.sia] | اوسيا

Definisi : lama masa sejak dilahirkan (diadakan dsb); umur. berusia mempunyai usia; berumur: Ketika emaknya pergi ke Mekah, ia ~ enam tahun. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
usia
Rujuk :umur

Puisi
 

Nyiurlah muda dipolah pengat,
     Dimakan orang di pagi raya;
Badanlah muda jangan tak ingat,
     Usia belum orang dah binasa.


Lihat selanjutnya...(2)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
oleh sesuatu penggunaan atau untuk menge- tahui kedudukan fizikal ingatan yang akan dicapai. (KOM) calculous anuria (anuria kalkulus) Anuria yang disebabkan oleh kewujudan batu karang dalam ginjal. (UBAT) calendar age (usia kalendar) Usia projek kejuruteraan perisian berdasarkan jumlah hari atau bulan dalam kalendar tahunan yang telah berlalu berbanding dengan jumlah hari kerja se- benar yang telah digunakan. (KOM) calipers (angkup) Alat dengan dua

Kembali ke atas