Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[u.tas] | اوتس

Definisi : 1. tali utk merangkaikan (manik, buah tasbih, dll), tali perangkai; 2. penjodoh bilangan utk benda yg berurai (spt benang, tali, rantai, dll): di lehernya tergantung se~ rantai suasa; berutas; ~ permata bergantungan dgn per-mata, beruntai permata. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.tas] | اوتس

Definisi : ark pandai, tukang. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[u.tas] | اوتس

Definisi : 1 penjodoh bilangan utk benda yg berangkaian, spt rantai. 2 tali utk merangkaikan manik, buah tasbih dll; tali perangkai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata utas


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
sarangisarangiMuzikTiada

 Alat muzik tradisional yang diklasifikasikan sebagai kordofon jenis lut. Badan alat muzik ini diperbuat daripada kayu dan berbentuk segi empat bujur. Bahagian permukaan sarangi ditutup dengan kulit dan empat utas tali dipasang pada badannya. Empat utas tali tersebut digesek untuk menghasilkan melodi. Sementara beberapa utas tali lagi yang dikenali sebagai tali bergema simpatetik juga dipasang pada badan dan akan bergetar apabila empat tali tersebut digesek. Sarangi dimainkan untuk mengiringi lagu vokal atau tarian. Alat muzik yang terdapat di India Utara ini dimainkan dalam tradisi muzik klasik Hindus­tani.

Laboratory ArtificerUtas MakmalPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
bracestali bawatKesenianTiadaSatu atau dua utas pita diperbuat daripada bahan kenyal atau kain, dipakai melingkari bahu dan dikancing di garis pinggang untuk mengampu seluar atau skirt.
splicesambatKejuruteraanTiada3. Kaedah untuk menyambung utas tali.
superhelixsuperheliksKimiaBiokimiaStruktur makromelekul yang mengandungi beberapa utas polipeptida daripada alfa-heliks yang berbelit-belit antara yang satu dengan yang lain.
strandard conductorpengalir berlembarSosiologiTiadaPengalir yang mempunyai beberapa utas dawai yang dipintal bersama bagi membentuk satu teras pengalir.
strandard wiredawai berlembarSosiologiTiadaPengalir yang mempunyai beberapa utas dawai yang dipintal bersama bagi membentuk satu teras pengalir.
solomon barpalang solomonKesenianTiadaPalang yang dibentuk dari empat utas benang pita brid rata ketika membuat renda makram.
stranded wiredawai berlembarTeknikElektrikDawai atau kabel yang mengandungi beberapa utas dawai halus yang dipintal atau dianyam untuk membentuk teras/pengalir dawai atau kabel tersebut. Dawai ini dibuat berlembar dengan tujuan memudahkan kabel itu dilentur, mengurangkan kesan kekulitan, memudahkan penyambungan, dan menambahkan daya keliatan (sukar patah atau lesu).
sheetbendsimpul bunga getiPerikananTiadaSimpulan yang dibuat untuk menyambungkan dua utas tali yang berlainan saiz.
12345

Kembali ke atas