Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[vi.déo] | ۏيديو

Definisi : (vidéo) 1. = alat ~ alat utk merakamkan dan menayangkan filem dgn menggunakan pita video (disalurkan melalui peti televisyen);2. = pita ~ pita bermagnet yg digunakan utk merakamkan gambar dgn suaranya sekali dr televisyen; 3. = filem ~ filem yg telah dirakam­kan pd pita video dan hanya sesuai utk ditayang­kan dgn menggunakan alat video; memvideokan merakamkan sesuatu (peristiwa, adegan, dsb) dlm pita video: filem-filem Melayu telah divideokan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[vi.déo] | ۏيديو

Definisi : /vidéo/ 1 = alat ~ alat utk merakamkan dan menayangkan filem dgn menggunakan pita (disalurkan melalui televisyen). 2 = pita ~ pita bermagnet utk merakamkan filem dr televisyen dsb. 3 = filem ~ filem yg telah dirakamkan pd pita video (dpt ditayangkan di televisyen dgn menggunakan alat video). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata video


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
penandaan genang digital (Ig. digital watermarking; Br. penandaan air digital; Id. tanda tangan digital) Teknik pengkomputan bagi penandaan label sebagai bit dalam data digital termasuk teks, grafik, imej, audio atau video Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 82 6/6/11 4:01:53 PM 83 pemfrik penandaan genang digital penapisan keluar pencabulan keselamatan yang digunakan untuk mengesan dan mengekstrak label yang atau ke destinasi tertentu dan mengehadkan perkhidmatan yang boleh digunakan dalam sesuatu rangkaian. Contohnya, penapis paket boleh membenarkan sesebuah segmen rangkaian menggunakan perkhidmatan rakan-ke-rakan (P2P) tetapi menghalang saluran video dan radio Internet ke segmen tersebut. pencabulan keselamatan (Ig. security violation) Perbuatan yang dilakukan oleh pengguna hasad untuk mengelak atau menggagalkan kawalan suatu sistem maklumat untuk memperoleh capaian terlarang. Kamus

Kembali ke atas