Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[vi.rus] | ۏيروس

Definisi : 1. sj kuman yg lebih halus drpd bakteria yg boleh menyebabkan penyakit pd manusia, haiwan, atau tumbuhan; 2. (Komp) atur cara asing yg menerobosi sesuatu sistem komputer sehingga dapat mengganggu, mengubah, me­rosakkan, atau memusnahkan maklumat yg ter­simpan di dlm sistem berkenaan; 3. ki pengaruh yg buruk, jahat, atau merosakkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[vi.rus] | ۏيروس

Definisi : kehidupan seni yg menyebabkan penyakit dan menularkannya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata virus


Ujian

PERKATAANPADANANBIDANGHURAIAN
bacteriophage  Sebarang virus yang menjangkiti sel bakteria yang setiap satunya mempunyai julat penghunian yang kecil. Saiz kepalanya ialah 40 nm, lebar badannya ialah 13 nm dan panjang ekornya ialah 100 nm. Sinonim faj.
antimicrobial  Bahan yang membunuh atau merencatkan pertumbuhan mikrob, seperti bakteria, kulat, virus, dan parasit. Contohnya, antibiotik yang digunakan sebagai ubat bagi merawat jangkitan. Antimikrob sangat penting dalam industri tekstil, penyahjangkitan air, ubat, dan pembungkusan makanan. Nanozarah logam oksida, contohnya perak dipakai secara meluas sebagai antimikrob untuk membunuh bakteria dan mikrob-mikrob lain tanpa memberikan kesan toksik kepada persekitaran.
nucleic acid  Molekul biologi berstruktur polimer yang terdiri daripada rantai monomer nukleotid yang dapat dijumpai dalam semua sel dan virus. Asid ini mempunyai peranan penting dalam bidang biokimia kerana molekul ini dapat membawa maklumat genetik atau membentuk struktur dalam sel. Contohnya, DNA dan RNA.
nanovector  Vektor yang menggunakan bahan nanostruktur seperti nanotiub karbon untuk penghantaran ubatan. Proses penghantaran ini amat berkesan terutamanya dalam peningkatan penyebaran air, bioketersediaan, penusukan sel ke dalam tisu dan mengurangkan ketoksikan. Contoh nanovektor yang digunakan ialah virus tumbuhan.

Kembali ke atas