10.1.102.43

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[vo.kal] | ۏوکل

Definisi : bunyi suara yg dilambangkan dgn huruf-huruf a, e, i, o, u. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[vo.kal] | ۏوکل

Definisi : 1. = ~ tulen (Lin) huruf hidup atau huruf saksi (a, e, é, i, o, u); 2. lantang bersuara, berani menyuarakan pendapat, perasaan, dsb dgn terus terang: suara beberapa orang drpd golongan minoriti yg ~ boleh mempengaruhi majoriti yg berdiam diri; bervokalkan mempunyai sbg vokal: saya menganggap suku-suku kata yg ~ a,i,u merupakan asas utama dlm mengenali lambang bacaan bahasa Inggeris. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata vokal


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
vocalic vs non-vocalicvokal lwn. bukan vokalLinguistikTiadaTiada
brevebref; tanda singkatKesusasteraanTiada2.Tanda ringkas yang diletakkan di atas vokal untuk menyatakan vokal itu padu atau ringkas.
vocal musicmuzik vokalKesenianTiadaMuzik dengan vokal.
vocal scoreskor vokalKesenianTiadaNota muzik bahagian vokal.
omission of voweltertinggal vokalPentadbiran PerniagaanTiadaMeninggalkan tanda vokal semasa shorthand untuk mempercepatkan kerja.
vocal trainingolah vokalKesenianDrama dan TeaterProses latihan untuk vokal dalam teater yang memberikan tumpuan terhadap suara pelakon bagi membina keupayaan pengucapan dialog.
heike-biwaheike-biwaMuzikTiada

 Tradisi vokal Jepun yang wujud pada abad ke-12 dan abad ke-13. Tradisi vokal ini diiringi lut biwa. Lirik puisinya tentang peperangan, sementara melodinya menggunakan formula tertentu berdasarkan canta Buddha.

ariaariaMuzikTiada

 Karya vokal solo dalam opera, oratorio atau kantata. Aria biasanya diiringi oleh orkestra atau alat muzik tertentu. Aria merupakan karya khas bagi penyanyi solo meluahkan isi hati dan kadangkala mempamerkan teknik nyanyian virtuoso. Pada awal pertengahan Zaman Barok, aria lebih mirip kepada resitatif dan kurang berlirik. Apabila opera diperkembang pada akhir Zaman Barok, aria menjadi lebih berlirik. Pada akhir Zaman Klasik, aria memperlihatkan karya solo vokal yang terindah. Contohnya, Catalogue Aria daripada Don Giovanni, K. 527 (1 787) oleh Mozart.

fa-la-lafa-laMuzikTiada

 Muzik vokal popular di England dan di ltali pada Zaman Pembaharuan. Muzik vokal ini mengandungi satu rangkap baris ulang yang dinyanyikan dengan suku kata fa-la. Contohnya, O Care, thou wilt despatch me oleh Thomas Weelkes (1575-1623). Lihat juga balata, madrigal.

vowelvokalLinguistikTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas