Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[wa.ni.ta] | وانيتا

Definisi : bh orang perempuan, lwn lelaki: fikirannya tertumpu kpd ~-~ genit sahaja; kaum ~ kaum ibu, kaum puteri; kewanitaan perihal wanita, sifat-sifat wanita, keputerian: Rohaya mempunyai sifat ~ yg cukup lemah-lembut serta paras yg cantik; pewanitaan (Bio) 1. perkembangan ciri-ciri kewanitaan; 2. pencetusan atau perkembang­an ciri-ciri seks sekunder wanita pd lelaki. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[wa.ni.ta] | وانيتا

Definisi : orang perempuan (lebih halus); lw lelaki: kaum ~ golongan orang perempuan. kewanitaan sifat-sifat wanita; perihal wanita. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
wanita (kata nama)
Bersinonim dengan perempuan, wadun, betina, kaum Hawa, kaum ibu;,
Kata Terbitan : kewanitaan,

Peribahasa

Mabuk kerana beruk berayun.

Bermaksud :

Gilakan wanita cantik yang tak mungkin didapat; asyik melihat sesuatu yang tidak berguna. (Bandingkan dengan: Dilengah [= dimabuk] beruk berayun).

 

Lihat selanjutnya...(6)

208

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Ada pasang surutnya

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan. Malangnya, ada pasang surutnya , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(19)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
secara meluas pada bayi yang meng- alami alergi. (UBAT) atretic follicle (folikel atresia) Folikel ovari yang tidak berkembang menjadi folikel dewasa dan musnah. Fo- likel ovari biasanya wujud sebelum seseorang wanita baligh dan tidak akan meninggalkan sebarang kesan, bekas atau parut. (BIO) atrial fibrillation (fibrilasi atrium) Rentak atrium yang tidak normal, iaitu rentak atrium yang cepat dan tidak tetap. Keadaan ini submucosa (tunika submukosa) Lapisan tisu penghubung yang kasar dan longgar serta mengandungi gentian kenyal, yang terdapat antara tunika mukosa dalam dengan tunika muskularis kebanyakan salur pencernaan atau lapisan submukosa uretra wanita. Lapisan ini biasanya mengandungi pleksus saluran darah dan saraf yang mengandungi sel ganglion parasimpatetik yang menjadikan mukosa bergerak. Sinonim tela submucosa. (BIO) tunnel dryer (pengering terowong) Pengering yang digunakan untuk

Kembali ke atas