Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[war.ga] | ورݢ

Definisi : 1. ahli (suatu keluarga, syarikat, dll), anggota; ~ dalam kerabat raja yg tinggal dlm istana; ~ dunia orang yg bukan rakyat sesuatu negara; ~ emas bh orang yg sudah tua; ~ jagat ark warga dunia; ~ kota penduduk kota; ~ tua warga emas: Hari W~ Tua Sedunia disambut pd 1 Oktober; 2. ark tingkatan masyarakat dlm agama Hindu, kasta; kewargaan keanggotaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[war.ga] | ورݢ

Definisi : ahli sesuatu keluarga (syarikat, negeri dll); anggota: ~ dalam kerabat raja yg tinggal dlm istana; ~ emas bh orang(-orang) yg sudah tua. ~ kota penduduk sesebuah kota. ~ tua warga emas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
warga (kata nama,)
Bahasa Asal :Jawa
Bersinonim dengan ahli, anggota, peserta, kaum, bani;,
Kata Terbitan : kewargaan,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
warga emas, warga tua ialah kata majmuk ke?Warga emas dan warga tua ialah sebahagian daripada kata majmuk.Tatabahasa08.02.2011
semakan tatabahasa : semua warga sekolah atau warga sekolahFrasa yang betul ialah warga sekolah kerana warga telah menunjukkan jamak.
Tatabahasa28.09.2015
Manakah yang betul? 1. warga sekolah atau semua warga sekolah? 2. patuh pada arahan / patuh kepada arahan1. Frasa yang betul ialah warga sekolah kerana warga telah menunjukkan jamak.
2. Patuh pada arahan.
Tatabahasa29.05.2012
Assalamualaikum. Tuan, saya pernah diberitahu oleh penceramah kursus bahasa bahawa perkataan seperti 'warga', 'masyarakat' dan 'rakyat' sudah menunjukkan sekumpulan atau bermaksud ramai. Tetapi tanpa disedari masih ramai pengguna bahasa meletakkan perkataan 'semua' di hadapan perkataan 'warga', 'masyarakat' dan 'rakyat' apabila menulis atau bercakap. Contohnya, "Semua rakyat Malaysia mestilah mengutamakan kebersihan," atau "Semua warga Agensi Kelayakan Malaysia mestilah mematuhi peraturan." Jadi bagi menjelaskan penggunaan perkataan 'warga' secara tepat saya berharap pihak DBP dapat memberi panduan dan nasihat dalam hal ini. Terutama sekali memberi contoh-contoh ayat yang sesuai menggunakan perkataan 'warga'. Maklum balas pihak DBP amat diharapkan dan didahului dengan terima kasih.

Puan Norafizah, terima kasih kerana menghubungi KNBDBP.

Puan mungkin terdapat sedikit kekeliruan tentang perkara ini. Memang betul perkataan warga, masyarakat dan rakyat telahpun membawa makna ramai atau banyak. Oleh yang demikian perkataan tersebut tidak boleh digandakan. Maksudnya semasa menulisnya ia tidak boleh ditulis begini... semua warga-warga Malaysia, semua rakyat-rakyat atau semua masyarakat-masyarakat.... terima kasih. 

Ejaan15.05.2009
tuan, saya ingin dapat nasihat ayat mana yang lebih sesuai dan betul dari 2 ayat ini...1. " WARGA KAMPUNG SUNGAI ROKAM CINTAKAN KEBERSIHAN " atau 2. " WARGA KAMPUNG SUNGAI ROKAM WARGA CINTAKAN KEBERSIHAN " terima kasihFrasa yang betul ialah "Warga Kampung Sungai Rokam Cintakan Kebersihan".Tatabahasa16.11.2012
mohon untuk mendapatkan pernyataan yang mana lebih tepat Merealisasikan matlamat Dasar Warga Emas Negara untuk mendayaupayakan individu, keluarga dan masyarakat dengan menyediakan perkhidmatan mesra warga emas yang cekap dan berkesan serta membangunkan persekitaran yang kondusif ke arah kesejahteraan warga emas melalui penglibatan multisektoral sebagai persediaan menghadapi Negara Tua menjelang 2030. Merealisasikan matlamat Dasar Warga Emas Negara untuk mendayaupayakan individu, keluarga dan masyarakat dengan menyediakan perkhidmatan mesra warga emas yang cekap dan berkesan serta membangunkan persekitaran yang kondusif melalui penglibatan multisektoral ke arah kesejahteraan warga emas sebagai persediaan menghadapi Negara Tua menjelang 2030.Ayat pertama dengan sedikit pindaan "Merealisasikan matlamat Dasar Warga Emas Negara untuk mengupayakan individu, keluarga dan masyarakat dengan menyediakan perkhidmatan mesra warga emas yang cekap dan berkesan serta membangunkan persekitaran yang kondusif ke arah kesejahteraan warga emas melalui penglibatan multisektoral sebagai persediaan menghadapi status Negara Tua menjelang 2030".Tatabahasa18.01.2013
Adakah frasa di bawah ini betul atau lewah 1) Semua warga sekolah 2) Semua lapisan masyarakat1. Frasa yang betul ialah warga sekolah kerana warga telah menunjukkan jamak.
2. Frasa semua lapisan masyarakat betul.
Tatabahasa08.09.2015
Apakah yang dimaksudkan dengan warga tua?Warga tua bermaksud orang sudah lama hidup, sudah lanjut usia (tidak muda lagi), sudah berumur tua atau bahasa halusnya orang tua.Makna31.08.2006
Assalamualaikum WBT. Salam sejahtera. Mohon pencerahan tentang perkataan yang dikatakan sebagai kata nama khas bagi mengganti maksud contohnya :- warga johor = johorean warga kelantan = kelantanese bekas pelajar st john = johannian Untuk makluman tuan/puan kebelakangan ini terdapat banyak pertubuhan/persatuan yang ingin mendaftarkan nama dengan perkataan-perkataan seperti di atas tetapi agak sukar untuk membuat keputusan kerana saya tidak pasti kesahihan penggunaan perkataan itu adakah tepat atau tidak tepat dikhuatiri salah dalam penggunaan Bahasa Kebangsaan bagi maksud rasmi. Sekian, terima kasih.Salam sejahtera,

Setakat ini belum ada data menunjukkan kata nama khas bagi mengganti maksud seperti yang dinyatakan. Penggunaan kata seperti warga Johor dan warga Kelantan yang betul penggunaannya.

Sekian, terima kasih.
Lain-lain28.11.2018
saya hendak bertanya definisi yang betul dan tepat tentang 1. warga tua 2. penjagaan sosial 3. hubungan sosial 4. pengurusan kebajikan ribuan terima kasih atas bantuan yang telah diberikan. sekian.

1. warga tua : Definisi warga tua di Malaysia ialah apabila seseorang mencecah usia persaraan iaitu pada 55 atau pilihan persaraan pada 56 tahun.

2. penjagaan sosial :  menjaga pergaulan

3. hubungan sosial : hubungan kemasyarakatan

4. pengurusan kebajikan : perihal mengurus sesuatu yg membawa kebaikan

Lain-lain05.01.2009
12345678910...

Kembali ke atas