Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[war.ga] | ورݢ

Definisi : 1. ahli (suatu keluarga, syarikat, dll), anggota; ~ dalam kerabat raja yg tinggal dlm istana; ~ dunia orang yg bukan rakyat sesuatu negara; ~ emas bh orang yg sudah tua; ~ jagat ark warga dunia; ~ kota penduduk kota; ~ tua warga emas: Hari W~ Tua Sedunia disambut pd 1 Oktober; 2. ark tingkatan masyarakat dlm agama Hindu, kasta; kewargaan keanggotaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[war.ga] | ورݢ

Definisi : ahli sesuatu keluarga (syarikat, negeri dll); anggota: ~ dalam kerabat raja yg tinggal dlm istana; ~ emas bh orang(-orang) yg sudah tua. ~ kota penduduk sesebuah kota. ~ tua warga emas. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
warga (kata nama,)
Bahasa Asal :Jawa
Bersinonim dengan ahli, anggota, peserta, kaum, bani;,
Kata Terbitan : kewargaan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
deportationpenghantaran pulangSains PolitikHubungan AntarabangsaTindakan sesebuah negara menghantar pulang warga asing ke negara asalnya. Tindakan ini biasanya dilakukan terhadap warga asing tersebut yang telah melanggar undang-undang sesebuah negara. Walau bagaimanapun, dalam undangundang antarabangsa tidak ada sebarang alasan yang perlu diberikan bagi tindakan pengusiran ini. Contohnya, di United Kingdom, peraturan mengenai warga asing pada tahun 1953 memberi kuasa kepada Setiausaha Dalam Negeri untuk mengusir pihak asing keluar dari United Kingdom. Tindakan ini merupakan peraturan yang tidak boleh dicabar oleh sebarang pihak sekiranya tindakan tersebut dilaksanakan oleh sesebuah negara.
grey lobbypelobi warga tuaGerontologiTiadaIndividu atau kumpulan orang yang melobi pihak tertentu untuk kepentingan warga tua.
senior citizen�s menumenu warga emasPelanconganTiadaSenarai masakan yang disediakan khas untuk warga tua.
biomechanics of activities daily livingbiomekanik aktiviti harianSains SukanBiomekanikBidang khusus biomekanik yang memberi tumpuan kepada pergerakan warga tua dan golongan kelainan upaya. Contohnya, kajian tentang warga tua yang hilang kawalan postur apabila penghasilan dopamina di dalam otak mengalami kemerosotan yang ketara.
black arts movementgerakan seni kulit hitamKesusasteraanTiadaGerakan seni warga Amerika berkulit hjitam yang menentang hebat konsep seni yang mengasingkan seniman daripada komunitinya. Gerakan ini berkait rapat dengan konsep Black Power. Oleh yang demikian, gerakan seni kulit hitam membayangkan sejenis seni yang ketara yang menyentuh hasrat dan hak warga Amerika berkulit hitam. Untuk memenuhi wawasan ini, ahli gerakan seni kulit hitam mencadangkan penyusunan semula gerakan secara radikal terhadap estetika dan budaya Barat. Gerakan ini juga mencadangkan suatu sistem simbolisme, mitologi, juga mencadangkan suatu sistem simbolisme, mitologi, kritikan dan ikonologi yang tersendiri. Dalam usaha mengembangkan Black Aesthetics, seniman berkulit hitam merujuk kepada tradisi budaya Afro-Amerika dan mana-mana budaya yang sesuai dari negara Dunia Ketiga.
cybercitizenwarga siberTeknologi MaklumatTiadaLihat netizen
netizenwarga siberTeknologi Maklumat dan KomunikasiTiadaTiada
naturalized citizenwarga warganegaraanKependudukanTiadaTiada
senior citizenwarga tuaKependudukanTiadaTiada
digital citizenwarga digitalTeknologi Maklumat dan KomunikasiTiadaTiada
12345

Kembali ke atas