Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[war.ga.ne.ga.ra] | ورݢانݢارا

Definisi : rakyat sesebuah negara (yg terdiri drpd penduduk asli tempatan ataupun orang asing yg telah diterima menjadi rakyat mengikut undang-undang): ~ Malaysia; mewarganegarakan menjadikan warga­negara; kewarganegaraan perihal warganegara, kerakyatan sesebuah negara: tidak seorang pun boleh dilucuti ~nya secara sewenangwenang; pewarganegaraan perihal mewarganegara­kan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[war.ga.ne.ga.ra] | ورݢانݢارا

Definisi : penduduk sesebuah negara yg terdiri drpd penduduk asli tempatan dan juga orang asing yg diterima menjadi rakyat mengikut undang-undang; rakyat: ~ Malaysia. mewarganegarakan 1 menjadikan dipegang atau disandang oleh warganegara (bkn sesuatu jawatan). 2 menjadikan sbg warganegara. kewarganegaraan kerakyatan sesebuah negara: Kerana kesalahannya itu, maka ~nya telah dilucutkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata warganegara


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
naturalizationpewarganegaraanSains PolitikPolitik PerbandinganLangkah menerima orang asing atau pendatang sebagai warganegara. Proses ini berlaku apabila pendatang memohon menjadi warganegara. Syarat yang perlu dipenuhi oleh seseorang yang memohon menjadi warganegara ialah seperti telah bermastautin untuk beberapa tahun, boleh berucap bahasa tempatan dan sanggup memberi kesetiaan kepada negara yang dipohon. Cara pewarganegaraan ini berbeza dengan cara jus soli atau menjadi warganegara secara automatik kerana lahir di negara tersebut. Contohnya Amold Schwarzenegger yang berasal dari Austria telah menjadi warganegara Amerika Syarikat melalui cara pewarganegaraan. Lihat juga kerakyatan.
ideal type bureaucracybidang kuasa pentadbiranPentadbiranTiadaDasar atau peraturan yang menyentuh hal ehwal penyeberangan sempadan negara yang melibatkan warganegara mahupun bukan warganegara. Dasar ini berkisar persoalan pengeluaran passport, kemasukan orang luar ke dalam negara, menangani masalah pendatang haram, penerimaan pekerja asing dan pengeluaran permit kerja, pengiktirafan suaka politik dan pelarian serta status penduduk tetap dan kewarganegaraan. Dasar yang banyak melibatkan undang-undang ini boleh jadi berbeza antara satu negara dengan yang lain. Dasar yang tertutup atau ketat menyukarkan penerimaan kemasukan warga asing ke dalam negara sama ada sebagai pelarian, pekerja mahupun pemohon penduduk tetap atau kewarganegaraan. Negara ini mungkin memerlukan visa dan pelawat perlu melalui pemeriksaan yang rapi sebelum dibenar masuk. Bagaimanapun bagi dasar imigresen yang longgar atau terbuka ia akan bersifat fleksibel dan boleh menerima pelarian, suaka politik, permohonan penduduk tetap atau warga negara dengan kadar yang lebih segera dan ringkas. Contoh dasar imi
naturalisationnatruralisasiUndang-undangTiadaMembarikan hak warganegara kepada seseorang yang bukan warganegara asal sesebuah negara setelah orang itu memenuhi syarat kediaman dan syarat lain.
citizenwarganegaraKependudukanTiadaTiada
nationalwarganegara; kebangsaan; nasionalLinguistikTiadaTiada
nationalwarganegara; kebangsaan; nasionalUndang-undangTiadaTiada
citizenwarganegaraUndang-undangTiadaTiada
nationalwarganegara; kebangsaan; nasionalSejarahTiadaTiada
citizenwarganegaraSejarahTiadaRakyat atau penduduk sesebuah negara yang diterima berdasarkan perlembangaan dan undang-undang negara tersebut.
citizen abroadwarganegara di luar negaraKependudukanTiadaTiada
1234

Kembali ke atas