Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[wi.ra] | ويرا

Definisi : sl pahlawan, lelaki; kewiraan sifat-sifat sbg seorang wira: ternyata bahawa ~ Benjamin tidak sama dgn ~ Ratu Bongsu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[wi.ra] | ويرا

Definisi : 1 pahlawan; hero. 2 lelaki. kewiraan sifat-sifat seorang wira; kepahlawanan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
wira (kata nama,)
Bahasa Asal :sastera lama
Bersinonim dengan pahlawan, lelaki, jaguh, perwira, pendekar, kesateria, wirawan, bahadur, jago;,
Kata Terbitan : kewiraan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
heroic tragedytragedi wiraKesusasteraanTiadaKonflik antara sepasang wira dan wirawati yang berakhir dengan kehancuran atau kemusnahan yang dilakonkan dalam drama wira.
herowiraKesusasteraanTiadaWatak lelaki utama dalam drama atau naratif yang mempunyai sifat, nilai serta tujuan yang terpuji. Wira terlibat secara langsung sebagai aksi utama dalam sesebuah cerita, sering dipertembungkan dengan kerenah penjarah atau watak jahat dan menjadi tumpuan perhatian khalayak. Watak utama lelaki dikenali sebagai wira manakala watak utama perempuan ialah wirawati. Istilah ini membawa konotasi kewiraan yang positif dan sering dikaitkan dengan epik dan mitos, iaitu bentuk karya yang banyak mendukung makna kewiraan. Oleh itu, wira dibezakan dengan protagonis, iaitu istilah yang merujuk kepada watak utama, tetapi lebih neutral sifatnya. Watak utama yang tidak mempunyai sifat dan nilai terpuji disebut sebagai antiwira. Wira berasal daripada perkataan Yunani hero yang bermaksud �pelindung�. Lihat juga antagonis, wirawati.
sagasagaKesusasteraanTiadaKisah legenda yang panjang tentang salasilah raja yang hebat, pahlawan, dan sesebuah keluarga. Saga sering disampaikan secara lisan tetapi mula dirakamkan secara bertulis pada abad ke-12. Saga sering dikaitkan dengan cerita dari Iceland dan negara Scandinavia. Saga mengandungi ciri-ciri ghaib, watak mitos atau watak yang berdarjat tinggi. Pada masa sekarang, istilah saga digunakan untuk merujuk kepada mana-mana legenda atau kisah yang melibatkan pengalaman dan kejayaan yang cemerlang dan menakjubkan. Contoh saga dari Scandinavia ialah Heimskrigla Saga yang menceritakan Raja Norway yang awal. Contoh dalam kesusasteraan Melayu ialah Silsilah Melayu dan Bugis yang meriwayatkan pengembaraan dan kehebatan wira-wira Bugis. Dalam sastera Arab, saga terdapat dalam trilogi Najib Mahfuz yang tersohor berjudul Bayn al-Qasrayn, Qasr al-Sharq, dan al-Sukkariyah.
herowira/heroKesusasteraanTiadaWatak lelaki yang menjadi tumpuan dalam karya cereka atau drama.
herowira/heroKejuruteraanTiadaTiada
herowira/heroSosiologiTiadaTiada
herowira/heroKesusasteraanTiadaTiada
herowira/heroSejarahTiadaTiada
fictional herowira cerekaKesusasteraanTiadaWatak lelaki yang menjadi tumpuan para pembaca atau penonton cereka.
culture herowira budayaSosiologiTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas