Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (jangka) masa yg telah lama berlalu, dahulukala, masa lampau; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (pd) zaman atau jangka masa yg sudah lama berlalu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
zaman (kata nama)
1. Bersinonim dengan jangka masa: tempoh masa, era,

2. Bersinonim dengan kala: ketika, waktu, masa,

Kata Terbitan : berzaman-zaman, berzaman, zaman-berzaman,

Puisi
 

Zaman dahulu kereta lembu,
     Zaman sekarang kereta kuda;
Harap tuan memberitahu,
     Apa maksudnya kita bercinta?


Lihat selanjutnya...(13)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
gnomongnomon/paku bayangMatematikTiadaPeranti yang digunakan pada zaman dahulu untuk mengukur altitud matahari bagi menentukan waktu pada satu-satu hari dan satu-satu tahun. Peranti ini terdiri daripada sebatang tiang tegak yang tingginya diketahui dan dasarnya bersenggat. Nisbah tinggi tiang dengan panjang dapat mengukur tangen sudut altitud.
holland (material)holland (kain)Pentadbiran PerniagaanTiadaLinen untuk baju kemeja pada zaman dahulu buatan Netherlands.
court dramadrama istanaKesusasteraanTiadaBentuk hiburan yang dipersembahkan di istana raja pada zaman dahulu khusus untuk tontonan kalangan istana dan kaum bangsawan.
land-racesras daratanHerbaBotani dan BioteknologiVarieti tumbuhan yang telah dipulihara sejak zaman dahulu dan telah beradaptasi dalam sesuatu kawasan tertentu. Varieti ini mempunyai ciri istimewa seperti kerintangan terhadap penyakit dan makhluk perosak, toleransi terhadap pH yang rendah atau kandungan garam yang berlebihan dalam tanah. Hasil tuaian varieti ini biasanya rendah berbanding dengan varieti moden.
pikemenaskar tombakSejarahTiadaPasukan tentera yang bersenjatakan tombak sebagai alat mempertahankan diri, digunakan pada zaman dahulu.
ancient societymasyarakat kunoSosiologiTiadaMasyarakat yang hidup pada zaman dahulu kala atau zaman purba kala.
fibrinfibrinSains ForensikTiadaProtein darah tak terlarutkan yang ditemui semasa penggumpalan darah. Fibrin membantu menghentikan pendarahan melalui pembekuan darah. Pada zaman dahulu, pengecaman kesan tompokan darah dilakukan melalui pemeriksaan mikroskop dengan mengesan kehadiran sel darah merah dan sel darah putih bersama-sama dengan bebenang fibrin.
hand driven instrumentalat pacuan tanganPergigianTiadaAlat yang dipacu menggunakan tangan bagi memutar motor yang disambungkan kepada hanpis pergigian untuk menggerudi gigi. Alat ini tidak menggunakan kuasa elektrik dan digunakan pada zaman dahulu. Alat ini tidak digunakan lagi kerana telah digantikan dengan alat bermotor elektrik dan biasanya digunakan dalam makmal.
foot driven engineenjin pacuan kakiPergigianTiadaAlat pergigian yang dipacu menggunakan pergerakan kaki untuk memutar motor yang disambungkan kepada hanpis pergigian bagi menggerudi gigi. Alat ini tidak menggunakan kuasa elektrik dan digunakan pada zaman dahulu. Alat ini tidak digunakan lagi kerana telah digantikan dengan alat bermotor elektrik. Lihat gambar.
rhesus factorfaktor resusSains ForensikTiadaAntigen yang terdapat pada permukaan sel darah manusia. Individu yang mempunyai antigen ini di dalam darahnya dikategorikan sebagai Rh-positif. Sebaliknya, individu yang tidak mempunyai antigen ini dikategorikan sebagai Rh-negatif. Faktor Rh digunakan bersama-sama dengan kumpulan darah ABO dalam pengujian serologi pada zaman dahulu sebelum adanya teknologi pemprofilan DNA.
123

Kembali ke atas