Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : zaman yg dahulu-dahulu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
zaman (kata nama)
1. Bersinonim dengan jangka masa: tempoh masa, era,

2. Bersinonim dengan kala: ketika, waktu, masa,

Kata Terbitan : berzaman-zaman, berzaman, zaman-berzaman,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
antiquarianismkaji antik; kepurbaanKesusasteraanTiadaKajian tentang zaman purba melalui tinggalan-tinggalan lama yang terdapat terutama tinggalan-tinggalan seni.
pictogrampiktogramSejarahTiada1. Lukisan atau coretan zaman purba atau prasejarah pada batu, gua dan sebagainya, yang melambangkan sesuatu atau menceritakan sesuatu.
classical tragedytragedi klasikKesusasteraanTiadaSatu kejadian berhubung kait dengan zaman purba Greek dan Yunani atau tragedi yang diasaskan daripada cerita-cerita Yunani atau Greek.
pictorial survivalgambar tinggalanSejarahTiadaTinggalan gambar lukisan atau coretan zaman purba atau prasejarah pada batu, gua dan dinding yang masih ada untuk dikaji oleh ahli arkeologi.
ancient artseni purbaKesenianTiadaSeni yang dihasilkan pada zaman purba.
ancient societymasyarakat kunoSosiologiTiadaMasyarakat yang hidup pada zaman dahulu kala atau zaman purba kala.
pit dwellingkediaman lohongSejarahTiadaTempat kediaman atau petempatan manusia zaman purba atau prasejarah yang merupakan perkampungan di atas tasik atau air atau kawasan berpaya seperti di tenggara Jerman dengan budaya Chassey atau di Switzerland dengan budaya Corterillod, pada zaman Neolitik.
chlamysmantel klamisSejarahTiadaMantel selendang segi empat yang berukuran 5' atau 6' x 3', dikancing pada bahagian bahu kanan atau bahagian hadapan. Mantel ini dipakai oleh pengembara, orang muda, tentera dan pemburu berbangsa Yunani pada Zaman Purba.
chlamysmantel klamisKesenianTiadaMantel selendang segi empat yang berukuran 5' atau 6' x 3', dikancing pada bahagian bahu kanan atau bahagian hadapan. Mantel ini dipakai oleh pengembara, orang muda, tentera dan pemburu berbangsa Yunani pada Zaman Purba.
fission-track datingpentarikhan fission trackArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiKaedah pentarikhan radioaktif yang ditentukan oleh ahli sains untuk menentukan usia artifak yang mengandungi mineral uranium. Kaedah ini digunakan untuk bahan berkaca seperti obsidian yang terdedah pada hawa panas pada zaman purba, kaca, tembikar bersepuh dan pelbagai jenis batu-batan. Pentarikhan ini bergantung kepada belahan atom uranium yang secara tidak langsung terdapat dalam artifak tersebut. Keadaan ini berlaku pada kadar yang tetap serta meninggalkan kesan kerosakan fragmen nuklear.
12345

Kembali ke atas