Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[zon] | زون

Definisi : 1 satu drpd lima kawasan (lingkungan) di permukaan bumi yg terbahagi mengikut garisan lintang dan suhu; kawasan: ~ panas; ~ sederhana. 2 kawasan atau daerah yg mempunyai sifat tertentu atau utk tujuan tertentu: ~ perang; ~ letak kereta bermeter. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[zon] | زون

Definisi : 1. salah satu drpd lima bahagian di permukaan bumi, terutamanya yg terbahagi mengikut garis lintang dan suhu, mintakat: ~ sederhana; ~ sejuk; ~ panas; 2. kawasan yg mempunyai sifat tertentu utk tujuan tertentu, daerah, mintakat: ~ pengaruh; ~ damai; letak harga mengikut ~; 3. lapisan atau kawasan batu-batan yg dicirikan dgn fosil, kecacatan struktur, dsb tertentu: ~ air tanih; ~ air ampai; 4. bahagian sfera di antara dua satah yg selari yg memintasi sfera; 5. kawasan atau daerah yg berada di bawah sekatan atau peraturan tertentu dsb: ~ letak kereta bermeter; ~ tentera; ~ perdagangan bebas (Eko) kawasan yg disediakan khas utk pembinaan kilang yg mengeluarkan barangan utk dieksport; mengezonkan membahagikan kpd zon; pengezonan perbuatan (tindakan, kerja) mengezonkan sesuatu kawasan dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
zon (kata nama)
Bersinonim dengan kawasan, lingkungan, daerah, bahagian, jajahan, negeri, wilayah, mukim, tanah, alam, mandala, luak, luruh, mintakat, distrik.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
production packersimpai pengeluaranKejuruteraanPetroleumSimpai untuk menutup rapat-rapat ruangan di antara tetiub dengan selongsong semasa proses pengeluaran dan boleh digunakan sebagai pemisah di antara zon-zon produktif dengan zon-zon yang tidak produktif. Rujuk : simpai.
trip distributionedaran perjalananKesenianTiadaBilangan edaran perjalanan dari satu zon lalu lintas ke zon-zon lain.
depth zonezon kedalamanGeologiTiada1. Zon di pelbagai kedalaman di dalam bumi yang menimbulkan fenomena metomorf yang berbeza-beza. 2. Satu dari empat persekitaran lautan; zon litoral, zon neritik, zon bati, dan zon abis.
desire linegarisan kehendakSosiologiTiadaGarisan yang dilukis antara pasangan zon trafik yang menunjukkan permintaan trafik antara zon-zon tersebut. Biasanya lebar garisan berpadanan dengan nilai isi padu trafik berkenaan.
frontal rainhujan perengganGeografiTiadaHujan renyai yang berlaku di zon - zon perenggan semasa laluan sistem tekanan rendah pada latitud sederhana dan tinggi.
desire linegarisan kehendakKejuruteraan AutomotifTiadaGarisan yang dilukis antara pasangan zon trafik yang menunjukkan permintaan trafik antara zon-zon tersebut. Biasanya lebar garisan berpadanan dengan nilai isi padu trafik berkenaan.
subsurface abandonmentpeninggalan subpermukaanKejuruteraanPetroleumProses menyekat aliran bendalir dari dalam formasi daripada masuk ke dalam telaga. Dengan demikian, zon-zon pengeluaran terpisah dari permukaan. Proses penyekatan itu dilakukan dengan cara memasang penyumbat simen pada zon pengeluaran yang hendak diasingkan itu. isi padu simen yang diperlukan akan ditentukan oleh keadaan telaga berkenaan seperti panjang lubang terbuka, bendalir formasi yang ada dan ciri-ciri formasi tersebut. Rujuk : peninggalan telaga.
thermal climateiklim termaSainsHidrometeorologiIklim yang ditakrifkan oleh suhu dan dibahagikan berdasarkan wilayah menjadi zon-zon suhu.
origin-destination matrix (OD)matriks asal destinasiSosiologiTiadaMatriks yang mengandungi trip kenderaan atau trip orang, antara zon-zon asal dengan destinasi.
origin-destination matrix (OD)matriks asal destinasiKejuruteraan AutomotifTiadaMatriks yang mengandungi trip kenderaan atau trip orang, antara zon-zon asal dengan destinasi.
12345678910...

Kembali ke atas