Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : (bélok) ® selok-belok. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : IB pasung (utk membelenggu kaki);membelok membelenggu dgn belok;pembelokan ark rumah pasung, penjara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : (bélok) kelok, liku, bengkok, tidak lurus: belang-~;berbelok berkelok, berganti hala: Basir melambatkan skuternya dan ~ ke pekarangan;berbelok-belok 1. berkelok-kelok, berliku-liku: jalan yg ~; 2. selalu berbelok: dia turun bukit ~;membelok menukar hala, memusing: bas yg mereka tumpangi ~ masuk ke kampung;membelokkan mengubah hala (haluan), mengelokkan: dia ~ skuternya dan memberhentikannya di hadapan hotel;belokan selekoh, kelok;pembelokan 1. perihal atau perbuatan membelok(kan); 2. belokan, selekoh. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : Jk besar dan lebar (mata). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : takal besar, kapi, kerek. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : /bélok/; berbelok bertukar atau berganti arah; berputar ke kiri atau ke kanan dr arah yg mula-mula: Apabila sampai di simpang empat, ia pun ~ ke kiri menuju ke rumah adiknya. membelok menukar arah: Tiba-tiba kereta itu ~ ke kanan. membelokkan mengubah haluan sesuatu: Ia ~ keretanya ke kanan lalu berhenti di hadapan sebuah pondok. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata belok

Puisi
 

Belok-belok ke jamban pilih,
     Teras seraya di dalam padi;
Elok buruk aku tak pilih,
     Asalkan berkenan dalam hati.


Lihat selanjutnya...(2)