Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ce.lup] | چلوڤ

Definisi : ki tiruan, palsu, tidak asli; orang putih ~ orang yg hendak berlagak dll spt orang putih; tayar ~ tayar tua yg telah dibaharui bunganya; tukang ~ orang yg kerjanya mewarnai kain dll; bercelup 1. berlapis (bersalut); ~ emas ber­lapis air emas; 2. sl bercelur; ~ minyak ber­sumpah dgn memasukkan jari ke dlm minyak yg menggelegak utk menentukan kesalahan orang; mencelup 1. memasukkan (menenggelamkan, menyelamkan) ke dlm benda yg cair: sebelum digoreng pergedel itu mesti dicelup ke dlm telur; 2. memberi berwarna dgn memasuk­kannya ke dlm air berwarna (kain dll): ~ kain; 3. ki membentuk (fikiran, faham, semangat, dll), melatih, mengajar: mereka dicelup di Oxford dan di Cambridge; celupan hasil mencelup; pencelupan perbuatan (usaha, kegiatan, dsb) mencelup: ~ kain; pencelup air dll yg berwarna utk mencelup. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ce.lup] | چلوڤ

Definisi : tidak asli; palsu. emas ~ emas saduran. tayar ~ tayar lama yg telah dibaharui bunganya. bercelup berlapis; bersalut: ~ emas berlapis atau bersadur emas. mencelup mewarnai sesuatu (spt kain) dgn memasukkannya ke dlm air berwarna: ~ kain dgn warna biru. mencelupkan memasukkan sesuatu ke dlm cecair: ~ mata pen ke dlm dakwat. celupan apa-apa yg sudah dicelup; hasil mencelup. pencelup 1 bahan atau air berwarna utk mencelup. 2 orang yg kerjanya mencelup; tukang celup. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata celup

Peribahasa

Kesat-kesat daun pimping,
     kalau kesat daun labu boleh dicelur.

Bermaksud :

Orang miskin serta tidak berilmu tiada berguna di antara orang banyak, tetapi kalau ada perangai yang baik, ada juga faedahnya. celur = celup ke dalam air mendidih.

 

Lihat selanjutnya...(2)