Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.bal] | کبل

Definisi : 1. tidak dapat ditembusi (dilukai) oleh senjata (peluru dll), tidak lut: mereka ~, tidak lut oleh senjata; kereta ~; ilmu ~ ilmu yg membuat seseorang itu tidak luka oleh senjata tajam dan tidak dapat ditembusi peluru; 2. tidak boleh didakwa (dituntut) dlm mah­kamah: ahli Parlimen ~ selama bersidang di Parlimen; 3. Id tidak dapat dihinggapi penyakit; ~ daging tidak lut; ~ katak puru = ~ kulit nangka kebal kerana kulit menjadi sangat keras; ~ pakan kebal kerana tidak dapat di­kenai senjata dll; ~ penimbul (raksa) kebal kerana telah dimasukkan raksa ke dlm badan (dgn dijampi); ~ simpul kebal kerana tidak pecah tembuni ketika dilahirkan; mengebal menjadi kebal; mengebalkan menjadikan kebal; kekebalan 1. perihal tidak dapat ditembusi (dilukai) oleh senjata (peluru dll): ~ seorang pendekar; 2. (Udg) perihal boleh dilindungi atau dikecualikan drpd sesuatu pendakwaan (hukuman, tindakan dsb), imuniti: mahkamah itu memutuskan bahawa perlembagaan Amerika tidak memberikan apa-apa ~ kpd seorang presiden; ~ raja-raja; ~ diplomatik kebebasan yg diberikan kpd dip­lomat asing drpd didakwa di mahkamah; ~ raja konsep yg menyatakan bahawa tindakan undang-undang tidak boleh dibawa terhadap raja kecuali di bawah Perkara 183 Perlem­bagaan Persekutuan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.bal] | کبل

Definisi : ; ~ ayam sj tumbuhan (pokok), balung ayam, medang bunga, pusat beludu, Pentace triptera. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.bal] | کبل

Definisi : 1 tidak dpt dilukai atau tidak dpt ditembusi senjata; tidak lut: Orang itu ~, tidak lut oleh senjata. 2 tidak dpt dituntut atau tidak dpt didakwa di mahkamah. mengebalkan menyebabkan jadi kebal. kekebalan keadaan kebal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kebal (adjektif)
1. Bersinonim dengan tidak lut senjata: tidak lut peluru, tahan besi, tahan peluru, tahan tembak, tahan kulit, mental, weduk, tahan pukul, tahan tapa,
Berantonim dengan lut

2. Bersinonim dengan tidak boleh didakwa: tidak boleh dituntut.