Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[nes.ca.ya] | نسچاي

Definisi : tidak boleh tidak, sudah tentu: sekiranya undang-undang tidak ada, ~ masyarakat akan menjadi kacau-bilau; menescayakan menjadikan tidak boleh tidak; kenescayaan perihal tidak boleh tidak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[nes.ca.ya] | نسچاي

Definisi : tidak boleh tidak; sudah tentu: Kalau tidak ada undang-undang, ~ negeri menjadi huru-hara. Tiap-tiap yg bernyawa, ~ akan mati. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nescaya (kata tugas)
Bersinonim dengan tentu, pasti, mesti, tidak boleh tidak.,

Peribahasa

Lekuk batu dititik air selalu.

Bermaksud :

Biar bodoh sekalipun kalau belajar dengan bersungguh-sungguh, nescaya akan menjadi pandai juga. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Belakang parang lagi kalau diasah nescaya tajam, b. Punggung lading kalau diasah, lama-lama tajam juga).

 

Lihat selanjutnya...(21)

294

Every land has its own laws

Setiap tempat, ada adat dan peraturan dan kita harus menghormatinya.

Di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung.

Every land has its own laws. When you stay in that place you must observe and respect its customs, no matter how strange they are. Surely, the people there ini turn will respect you.

Di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung. Apabila awak tinggal di tempat itu, awak perlulah mematuhi dan menghormati adat resamnya betapapun pelik adat resam itu. Nescaya, orang di situ akan menghormati awak.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)