Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
keluar (kata kerja)
1. Bersinonim dengan pergi: berangkat, beredar, berlalu, bergerak, berganjak,
Berantonim dengan masuk

2. Bersinonim dengan muncul: timbul, terpacul, terpacak, menjelma, terjengul, menjengul,
Berantonim dengan lesap

3. Bersinonim dengan mengalir: terbit, terpancar, terpancut,

4. Bersinonim dengan diumumkan: disiarkan, diterbitkan, dipasarkan, dijual, diedarkan,

5. Bersinonim dengan dilafazkan: diucapkan, diluahkan, dilahirkan, terhambur,

6. Bersinonim dengan berhenti: menarik diri

Kata Terbitan : mengeluarkan, terkeluar, keluaran, pengeluaran, pengeluar,

Puisi
 

Hisap sigup tembakau cina,
     Keluar asap berbunga-bunga;
Jangan marah abang bertanya,
     Bunga di taman siapa punya?


Lihat selanjutnya...(10)
Peribahasa

Masuk tiga,
     keluar empat.

Bermaksud :

Besar belanja daripada penghasilan. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Masuk bagai [= sebesar]) lubang penjahit, keluar bagai [= sebesar] lubang tabuh, b. Masuk lima keluar sepuluh, c. Masuk meliang penjahit, keluar meliang tabuh).

 

Lihat selanjutnya...(41)

603

The tongue is sharper than the sword

Kata yang keluar dari mulut lebih menyakitkan daripada serangan fizikal

Lidah manusia lebih tajam daripada pisau dan parang

Indeed, the tongue is sharper than the sword . Her merciless words lashed out at my heart so much so that its wounds took many years to heal.

Sesungguhnya lidah manusia lebih tajam daripada pisau dan parang . Kata-kata yang kejam ini telah merobek kalbuku sehingga lukanya mengambil masa bertahun-tahun untuk sembuh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(39)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
outletalur keluarTeknikElektriktamatan talian kuasa keluar, tempat kuasa elektrik diperoleh, yang disediakan untuk disambungkan pada peralatan elektrik atau alat tambah. misalnya, soket alur keluar dan titik lampu motor.
ram blowout preventerpencegah semburan keluar pelantakKejuruteraanPetroleumSinonim : pencegah pelantak Pencegah semburan keluar yang menggunakan pelantak untuk mengedap tekanan yang terjadi di lubang telaga semasa dilakukan operasi mencegah semburan keluar. Penggunaannya boleh dilakukan tanpa mengira sama ada terdapat paip di dalam lubang telaga berkenaan atau tidak.
socket outlet adaptorpenyesuai soket alur keluarTeknikElektrikAlat tambah soket alur keluar yang membekali beberapa soket dengan arus yang berlainan kadar. Jumlah kadaran arus ini mestilah tidak lebih daripada kadaran soket alur keluar
spurtajiTeknikElektrikLitar tambahan yang disuap dari litar gelang utama. Taji mungkin berupa soket alur keluar atau alat pegun. Bilangan soket alur keluar taji atau alat pegun taji tidak boleh melebihi jumlah bilangan soket alur keluar atau kotak taji berfius yang terdapat dalam litar gelang tersebut. Taji boleh disambung dari kotak simpang litar gelang, soket alur keluar litar gelang atau kotak taji berfius.
blowoutsemburan keluarKejuruteraanPetroleumKeadaan terdapatnya bendalir seperti gas, minyak, lumpur penggerudian dan kadangkala air serta rincisan keluar dari dalam telaga penggerudian ke permukaan dengan cara tiba-tiba serta kuat akibat masuknya gas atau bendalir formasi yang bertekanan tinggi ke dalam lubang telaga sedangkan tindakan pencegahan pengeluaran bendalir berkenaan tidak dilakukan dengan segera, iaitu setelah tanda-tanda awal jelas kelihatan. Fenomenon ini boleh juga terjadi akibat masuknya cecair yang berketumpatan lebih kecil daripada ketumpatan lumpur penggerudian yang digunakan serta yang bertekanan tinggi ke dalam lubang telaga sedangkan tindakan pencegahan pengeluaran keluar bendalir berkenaan tidak dilakukan. Semburan keluar akan menyebabkan kerosakan seluruh sistem yang digunakan serta mungkin terjadinya kebakaran di telaga berkenaan.
annular blowout preventerpencegah semburan keluar anulusKejuruteraanPetroleumInjap yang besar yang selalu dipasang di atas pencegah pelantak yang digunakan pada telaga bagi mencegah terjadinya semburan keluar. Injap ini digunakan untuk mengedap ruangan anulus ketika kemungkinan terjadinya semburan keluar semasa paip gerudi masih berada di dalam lubang atau mengedap seluruh lubang ketika paip gerudi tidak berada di dalam lubang gerudi.
blowout preventerpencegah semburan keluarKejuruteraanPetroleumSinonim : penindan Peralatan yang dipasang di kepala telaga bagi mencegah terjadinya semburan keluar semasa operasi penggerudian dan pelengkapan telaga berkenaan sedang berlangsung. Peralatan ini terdiri daripada beberapa buah pelantak, injap, sistem pengedap dan alatan-alatan lain yang boleh digunakan bagi mencegah (menutup, mengedap dan menahan) semburan keluar terjadi sama ada melalui anulus atau lubang terbuka.
entrance/exit workkerja masuk/keluarKejuruteraanKejuruteraan KimiaKerja yang dilakukan ke atas bendalir disebabkan oleh perbezaan tekanan darab isi padu bendalir pada keadaan keluar tolak keadaan masuk dan diungkapkan sebagai W = P2 V2 � P1 V1, Dengan W = kerja, P = tekanan, V = isi padu, subskrip 2 = keadaan keluar, subskrip 1 = keadaan masuk.
lighting outletalur keluar pelampuanTeknikElektrikalur keluar yang disambung terus pada pemegang lampu, pada kelengkapan lampu atau pada pangkalan kord pemegang lampu anting-anting. sinonim titik lampu.
pipe rampelantak paipKejuruteraanPetroleumSejenis pelantak yang merupakan komponen pengedapan yang terdapat pada pencegah semburan keluar. Digunakan apabila terdapatnya paip gerudi di dalam lubang dan semasa a operasi pencegahan semburan keluar dilakukan. Pelantak ini akan menutup dan mengedap ruangan anulus di antara paip gerudi dengan pencegah sem keluar atau dengan kepala telaga. Dengan demikian, tekanan yang terjadi di ruangan anulus berkenaan tidak akan tembus keluar ke permukaan.
12345678910...

Kembali ke atas