kuih | penganan, juadah; ~ basah kuih yg lembap atau yg mengandungi air (spt kuih bingka, kuih talam, dll); ~ kering kuih yg dibakar (spt biskut-biskut, kuih bangkit, kuih sepit dll); ~-muih bermacam-macam jenis kuih; kuih-kuih kuih-muih. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kuih talam | = tepung ~ sj kuih yg lapisan bawahnya dibuat drpd campuran tepung beras atau tepung gandum dan gula melaka, manakala lapisan atasnya (kepalanya) drpd santan kelapa; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kuih basah | kuih yg lembap atau yg mengandungi air (spt kuih bingka, kuih talam, dll); | Kamus Dewan Edisi Keempat |
penganan | berbagai-bagai jenis kuih; ~ juadah sl beraneka jenis kuih dan makanan; ~ talam sj kuih dibuat drpd tepung beras (gula, santan, dll) yg dikukus. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
tepung talam | kuih yg dibuat drpd tepung gandum serta gula melaka dan dimasak di dlm bokor. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
loyang | 1. aloi tembaga dan zink; 2. Jk sj talam besar (dibuat drpd kangsa atau tembaga); 3. bekas yg dibuat drpd aluminium atau zink, biasanya digunakan utk mengisi adunan kuih spt seri muka dan apam yg hendak dikukus; 4. acuan kuih; kembang ~ ark sj bubur dibuat drpd tepung beras dan gula; kuih ~ sj kuih (dibuat drpd tepung beras, santan, dan gula) yg digoreng dgn acuan tembaga, kuih goyang, kuih ros. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
tepung talam | sj kuih yg dibuat drpd tepung gandum serta gula melaka dan santan (dimasak di dlm bokor); | Kamus Dewan Edisi Keempat |
tepung talam | sj kuih yg lapisan bawahnya dibuat drpd campuran tepung beras atau tepung gandum dan gula melaka, manakala lapisan atasnya (kepalanya) drpd santan kelapa; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
penganan talam | sj kuih dibuat drpd tepung beras (gula, santan, dll) yg dikukus. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
tepung | ~ talam kuih yg dibuat drpd tepung gandum serta gula melaka dan dimasak di dlm bokor. | Kamus Pelajar |