MEMASAK | Memasak ialah menyediakan makanan untuk dimakan. Memasak menjadikan makanan kelihatan lebih menyelerakan dan mudah dihadam. Kebanyakan proses memasak melibatkan pemanasan makanan. Namun, ada juga makanan yang tidak perlu dimasak seperti sandwic dan salad. Ramai orang suka memasak untuk mengisi masa lapang. | UMUM | |
KETUHAR | Ketuhar lihat Memasak (Kaedah; Sejarah). | UMUM | |
DAPUR | Dapur ialah alat yang digunakan untuk memasak makanan. Dapur mempunyai hob (dulang pemanas pada pemanggang) dan satu atau dua buah ketuhar. | UMUM | |
MOLASES | Molases ialah sirap yang pekat, manis, melekit. Warnanya kekuningan atau perang tua. Molases digunakan untuk membru, memasak, membuat gula-gula, menyuling alkohol, dan sebagai makanan haiwan ternakan. | UMUM | |
ATRIUM | Atrium ialah bilik tengah dalam rumah orang Rom awal. Dalam atrium terletak perdiangan yang digunakan untuk memasak, tidur dan berhibur. Satu lubang di tengah-tengah bumbung membolehkan asap keluar. Apabila reka bentuk rumah orang Rom meningkat maju, dapur dan perdiangan dipindahkan ke ruang lain. Atrium kekal sebagai ruang tamu rasmi dan pusat kegiatan keluarga. Air hujan yang masuk melalui lubang di tengah-tengah bumbung ditadah dalam besen marmar yang dikenali sebagai impluvium. A trium orang Rom yang tipikal dan terkemudian dihiasi dengan mewah. Lihat Rom Purba (gambar: rumah orang Rom). | UMUM | |
OKRA | Okra, juga dikenali sebagai “bendi” atau “bender” ialah tumbuhan yang ditanam kerana lenggainya yang belum matang, yang digunakan untuk memasak stew, untuk memekatkan sup dan memperasakan sup, dan sebagai sayur. Ia adalah tumbuhan tahunan. Tingginya 0.5 meter hingga 2.5 meter. Daunnya bulat, bercuping halus dan bergerigi halus. Lenggai pada tumbuhan ini dan bunganya berwarna kuning kehijauan. Panjangnya dari 10 sentimeter hingga 15 sentimeter tetapi kadangkala melebihi 30 sentimeter apabila membesar sepenuhnya. Lenggai okra dimasak ketika muda dan lembut. Okra adalah sejenis bunga raya, dan ia berkaitan rapat dengan kapas. Ia berasal dari Afrika. Pengelasan saintifik. Okra tergolong dalam famili mallow, Malvaceae. Ia adalah Hibiscus esculentus . | UMUM | |
MINYAK SAYUR | Minyak sayur ialah bahan lemak yang didapati daripada tumbuh-tumbuhan tertentu. Minyak sayur digunakan terutamanya dalam mengeluarkan atau memasak banyak jenis makanan. Kebanyakan minyak ini dalam bentuk cecair, kecuali beberapa dalam bentuk pepejal pada suhu bilik, seperti lemak koko, minyak kelapa, dan minyak kelapa sawit. Minyak sayur terdiri daripada hampir keseluruhannya lemak, iaitu bahagian perlu dalam diet untuk kesihatan. Untuk maklumat lanjut tentang nilai makanan dan komposisi minyaknya lihat Lemak. | UMUM | |
API | Api . Kegunaan terawal api bagi manusia adalah untuk memanaskan badan. Apabila peradaban semakin maju, manusia belajar menggunakan api dengan banyak cara lain. Manusia belajar menggunakan api untuk memasak makanan, membentuk senjata dan perkakas, untuk membuat tembikar daripada tanah liat, dan untuk lampu. Tetapi manusia awal mempunyai cara yang terlalu perlahan dan agak tidak memuaskan untuk menyalakan api. | UMUM | |
SUET | Suet ialah lemak putih, keras di sekeliling loin dan ginjal sesetengah haiwan, terutamanya lembu dan biri-biri dewasa. Suet yang cair membentuk lemak haiwan yang digunakan untuk membuat lilin dan sabun. Suet lembu digunakan untuk menggoreng dan memasak. Suet digunakan sebagai makanan burung. | UMUM | |
DISINFEKTAN | Disinfektan ialah sebarang bahan yang memusnahkan kuman pada objek tak bernyawa. Disinfektan yang lazim ialah bahan kimia yang kuat yang digunakan untuk membersihkan pakaian atau tempat tidur, bilik orang sakit, dan peralatan dan juga barang kegunaan untuk memasak. | UMUM | |