GAS MASAM | Gas yang masih mengandungi gas hidrogen sulfida (H2S) dalam kuantiti yang melebihi had penerimaan industri | KEJURUTERAAN | Sumber/Bahan Alam |
EPAL MASAM | Epal masam ialah mana-mana jenis pokok epal kecil yang mengeluarkan epal kurang daripada lima sentimeter diameternya. | UMUM | |
SITRON | Sitron ialah buah yang besar, biasanya masam kelihatan seperti lemon. Ia adalah antara buah sitrus yang terbesar. Pokok sitron tumbuh liar di timur laut India. Ia juga ditanam secara komersial di Corsica, Greece, Israel dan selatan Itali, dan buahnya dieksport ke negara-negara lain. Pokok sitron yang berduri mempunyai daun sepanjang 10 hingga 18 sentimeter. Tepi daunnya bergerigi sedikit. | UMUM | |
KRANBERI | Kranberi ialah beri merah, masam, bulat atau bujur yang tumbuh pada pokok menjalar malar hijau. | UMUM | |
ASID SITRIK | Asid sitrik ialah asid organik biasa yang memberi rasa masam pada buah lemon, limau dan buah-buahan sitrus yang lain. Jus lemon mengandungi 6 hingga 7 peratus asid ini. Nama sitrik berasal daripada perkataan Latin citrus yang bermakna pokok sitron (sama dengan pokok lemon dan pokok limau nipis). Carl Wilhelm Scheele, ahli kimia Sweden adalah orang pertama yang mengasingkan asid sitrik daripada jus lemon pada tahun 1784. | UMUM | |
ASID ASETIK | Asid asetik ialah asid organik dan bahan kimia industri yang penting. Asid asetik memberi rasa masam kepada cuka. Cuka yang digunakan di rumah mengandungi lebih kurang lima peratus asid ini. Asid asetik tulen dikenali sebagai asid asetik glasial kerana asid ini memejal pada suhu 17 ° C, iaitu suhu bilik sejuk. Apabila dicairkan dengan air, asid ini dikenali sebagai asid asetik. | UMUM | |
ASID | Asid ialah sebarang kumpulan sebatian kimia yang mempunyai sifat-sifat tertentu yang sama. Larutan asid berasa masam dan menghasilkan rasa pedih jika terkena pada kulit. Asid melarutkan banyak logam dan menukar warna kertas litmus biru kepada merah. Sebatian kimia yang dinamakan bes atau alkali meneutralkan asid. | UMUM | |
ADAS | Adas ialah tumbuhan yang digunakan untuk membuat jeruk dan sebagai perasa dalam makanan termasuk ikan, krim masam, dan cuka. | UMUM | |
ASID LAKTIK | Asid laktik ialah asid organik biasa yang ditemui di dalam susu dan makanan tenusu lain yang telah menjadi “masam”. Ia juga didapati di dalam sauerkraut , acar dan bir. Ia wujud dalam dua bentuk iaitu asid D-laktik dan asid L-laktik. Asid D-laktik terbentuk dengan penapaian gula. Asid L-laktik ditemui di dalam darah manusia dan haiwan. Semasa berlakunya aktiviti bertenaga, asid L-laktik berkumpul di dalam tisu otot hingga menyebabkan kesakitan dan kelesuan. Perlahan- lahan ia akan hilang apabila otot pulih semula. | UMUM | |
SOREL | Sorel ialah nama yang diberi kepada beberapa tumbuhan dalam famili gandum kuda. Semua tumbuhan ini mempunyai daun berjus dan batang yang mengandungi asid oksalik yang memberikannya rasa masam. Bunganya yang kecil, berwarna hijau tumbuh tiga-tiga. Bijinya adalah kekeras bersegi tiga. Daun sesetengah sorel bertukar warna menjadi merah terang pada akhir musim panas. | UMUM | |