food poisoning | keracunan makanan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis penyakit bawaan makanan yang berlaku akibat pengambilan makanan yang dicemari oleh toksin, bahan kimia atau mikroorganisma patogenik. Keracunan makanan biasanya akan menyebabkan mangsa muntah-muntah dan cirit-birit. Keracunan makanan juga boleh mengakibatkan kecacatan atau kematian jika mangsa tidak mendapat rawatan awal. |
food poisoning | keracunan makanan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Keracunan yang diakibatkan oleh pengingesan toksin yang dikeluarkan oleh mikroorganisma atau jangkitan kepada perumah melalui laluan usus. Keracunan makanan boleh juga berlaku disebabkan termakan makanan yang mengandungi bahan kimia seperti racun serangga atau bahan toksik semula jadi dalam sesetengah tumbuhan atau haiwan. |
food poisoning | keracunan makanan | Gerontologi | Tiada | Keracunan yang diakibatkan oleh pengingesan toksin yang dikeluarkan oleh mikroorganisma atau jangkitan kepada perumah melalui laluan usus. Keracunan makanan boleh juga berlaku disebabkan oleh termakan makanan yang mengandungi bahan kimia seperti racun ser |
food poisoning | keracunan makanan | Veterinar | Tiada | Tiada |
Bacillus cereus | Bacillus cereus | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Bakteria fakultatif anaerobik, gram-positif, berbentuk rod, membentuk endospora, menghasilkan toksin dan biasanya ditemui di dalam tanah. Bacillus cereus menyebabkan keracunan makanan dengan simptom cirit-birit, sekiranya mengambil daging, sayur-sayuran, produk tenusu dan sos yang tercemar. Simptom muntah pula berlaku kerana keracunan makanan disebabkan pengambilan nasi, pasta, pastri dan mi yang tercemar. |
botulism | botulisme | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Keracunan makanan yang boleh membawa maut disebabkan termakan toksin yang dikeluarkan oleh bakteria anaerobik, Clostridium dalam makanan. Makanan yang menyebabkan kejadian botulisme mungkin kelihatan normal, tetapi selalunya berbau busuk. |
salmonella | salmonela | Perubatan | Tiada | Bakteria, famili Enterobacteriaceae, berbentuk rod, gram-negatif dan menyebabkan keracunan makanan. |
salmonella | salmonela | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bakteria, famili Enterobacteriaceae, berbentuk rod, gram-negatif dan menyebabkan keracunan makanan. |
food poisoning | keracunan makanan | Perubatan | Tiada | Penyakit yang melibatkan sistem pencernaan yang berlaku kerana memakan makanan yang tercemar oleh bakteria atau toksin bakteria, atau, oleh kimia-kimia beracun seperti plumbum atau merkuri. |
food poisoning | keracunan makanan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Penyakit yang melibatkan sistem pencernaan yang berlaku kerana memakan makanan yang tercemar oleh bakteria atau toksin bakteria, atau, oleh kimia-kimia beracun seperti plumbum atau merkuri. |